Jednoduchý nepečený mléčný dezert se slaným karamelem - postup přípravy
Máslový bešamelový krém je základem nádherně jemného dezertu, jehož povrch je přelitý báječným slaným karamelem. Připomíná legendární créme brulée, je ale jednodušší a nepoužívají se do něho vajíčka. Výsledek je ale podobně lahodný a určitě se neztratí nalitý v krásných mističkách ani na slavnostním stole.
Mléčný dezert
Slaný karamel
Máslo rozkrájejte na menší kostky, vložte je do rendlíku a na mírném ohni jej na kamnech úplně rozpusťte. Pak přidejte hladkou mouku, promíchejte a trochu ji osmahněte, aby získala zlatavou barvu. Ke směsi pak postupně přilévejte mléko a metličkou svižně a energicky šlehejte, abyste rozmíchali máslovou jíšku v mléce a nezůstaly vám v konzistenci hrudky. Pokud se přeci jenom vytvoří, nestyďte se vzít na pomoc tyčový mixér a směs rozmixovat. Není to sice elegantní řešení, nicméně funguje to.
Když přidáte veškeré mléko, vařte za stálého míchání a šlehání metličkou dalších 5 minut. Pak přidejte půl hrnku cukru a vanilkovou esenci či vanilkový cukr, dobře promíchejte a znovu přiveďte k varu. Nechte směs za stálého míchání vřít, dokud nezíská krémovou, hustou a viskózní konzistenci. Pak rendlík odstavte z kamen a nechte směs 15 až 20 minut vychladnout. Poté ji přeneste do velké mísy nebo menších mističek či pohárků a vložte na 30 minut do lednice vychladit a ztuhnout.
Mezitím připravte slaný karamel. Do většího hrnce se silným dnem nasypejte cukr a zalijte ho vodou. Postavte na kamna a na středním ohni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Během toho směs vůbec nemíchejte! Když získáte sirup jantarové barvy, vlijte do hrnce trochu smetany. Směs začne divoce vřít a bublat, proto nic nemíchejte, abyste se neopařili. Když bublání ustane, konečně vše promíchejte a přilijte další díl smetany. Stejným způsobem postup opakujte.
Když vmícháte do sirupu všechnu smetanu, odstavte hrnec z kamen, přidejte do směsi sůl a vanilkový extrakt a poté, co se obojí rozpustí, vmíchejte do horké směsi na kostičky pokrájené máslo. Karamel nechte trochu zchladnout a přelijte jím povrch vychlazeného dezertu, který pak vraťte zpátky do lednice na dalších 20 až 30 minut.