Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený smetanový dortík se smetanou, kakaem a čokoládovou polevou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Vrstvený smetanový dortík se smetanou, kakaem a čokoládovou polevou - postup přípravy

Nevíte, co s načatým večerem? Co takhle si upéct dort? Nemusí to být nic složitého, stačí jen hromada smetany a kakaa propojená jemnou kakaovou buchtou ze smetanového těsta. Výsledek bude báječný a chutný. Tento dort vypadá jako mnohem složitější a dražší, než ve skutečnosti je.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Sirup

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Hladkou mouku, prášek do pečiva a kakaový prášek prosejte přes jemné sítko do hluboké mísy. Přidejte sůl a všechny suché ingredience důkladně promíchejte do jednolité směsi. Do jiné misky vyklepněte čtyři vajíčka, přidejte k nim krystalový cukr, zakysanou smetanu a skleničku rostlinného oleje. Elektrickým šlehačem nebo ručně metličkou vše smíchejte dohromady, přisypejte směs suchých ingrediencí a pokračujte ve šlehání tak dlouho, dokud nezískáte hladké a polotekuté těsto. Plech na pečení (o rozměrech 39 x 32 cm) vyložte pergamenovým papírem a vlijte do něho kakaové těsto, které rozetřete do rovnoměrné vrstvy po celé ploše plechu. Vložte těsto do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte ho asi 12 až 15 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

2. KROK

Upečené těsto nechte zchladnout, přeneste ho na pracovní plochu a sloupněte z něho pergamen. Odkrojte hrany tak, abyste získali rovné okraje. Těsto pak křížem rozdělte na čtyři stejně velké pláty. V misce smíchejte vodu s cukrem a případně s rumem a touto směsí namočte celou plochu těstových čtverců a nechte je chvíli odležet a nasáknout vlhkostí.

3. KROK

Mezitím připravte krém. Do misky vložte mascarpone se zakysanou smetanou a prosejte k němu přes sítko kakaový prášek. Zalijte kondenzovaným mlékem a vše důkladně stěrkou promíchejte. Elektrickým šlehačem pak výslednou směs našlehejte do jemného krému.

Připravte si obdélníkovou dortovou formu, vyložte ji acetátovou fólií a vložte dovnitř základní plát těsta. Na něj rozetřete třetinu kakaového krému, zakryjte ji druhým čtvercem a takto střídejte vrstvy, dokud nezůstane poslední plát těsta. Vrstvy vždy jemně prsty upěchujte.

4. KROK

V misce zahřejte mléko s máslem, aby se máslo rozpustilo a mléko bylo dostatečně horké. Pak k této směsi nalámejte hořkou čokoládu. Když se začne rozpouštět, metličkou ji zašlehejte do mléka s máslem a vytvořte hladkou a lesklou polevu. Tu nalijte na povrch dortu a vyrovnejte ji stěrkou do roviny. Hotový dort vložte do ledničky alespoň na 2 hodiny ztuhnout, rozkrájejte na porce a podávejte.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů