Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Salát ze syrové červené řepy a mrkve

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Salát ze syrové červené řepy a mrkve - postup přípravy

Jedna z nejzdravějších součástí jídelníčku. Taková je červená řepa, která obvykle přistane na talíři nakládaná, či řídčeji vařená či smažená. My vám dnes představíme recept na salát ze syrové červené řepy, která nejenže disponuje neotřelou a svěží chutí, ale obsahuje také obrovské množství vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pro přípravu salátu z červené řepy použijte bulvy, které jsou tmavé a pevné. Ty budou sladké a šťavnaté a výsledný salát z nich bude lahodný a plný chuti a vůně.




Řepu oloupejte ze slupky a dužninu nastrouhejte na hrubém struhadle. Očistěte mrkev a rovněž ji nastrouhejte na hrubo. Pokud máte struhadlo na korejskou mrkev nebo spiralizér, použijte jej na strouhání zeleniny, která tak bude mít lepší konzistenci i chuť.

Oba druhy zeleniny po nastrouhání vložte do hluboké mísy a posypejte je dvěma lžícemi cukru a trochou soli. Promíchejte a nechte aspoň 20 až 30 minut odležet, dokud zelenina nepustí šťávu.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a když je horká, osmažte na ní pokrájenou cibulku dozlatova. Ještě horkou ji i spolu s horkým olejem nalijte do misky s odleželou řepou a mrkví a důkladně promíchejte. Díky tepelnému šoku nebude mít později zelenina sklon kvasit a kazit se.

Do misky nebo skleničky odměřte 2 polévkové lžíce octa, přidejte 4 lžíce sójové omáčky, podle chuti trochu soli, mletého černého pepře a pokud chcete, přidejte také prolisované dva stroužky česneku. Směs vidličkou energicky prošlehejte a přelijte ji přes řepu, mrkev a osmaženou cibulku. Znovu dobře promíchejte, aby se kořenící směs dostala do všech částí salátu.

Ochutnejte, zda je salát dostatečně slaný a v případě potřeby dosolte, anebo přidejte další koření, které vám ve složení schází nebo je ho málo.

Nakonec mísu se salátem zakryjte pokličkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a vložte na 2 hodiny do ledničky vychladit a proležet.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů