Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý piškotový dort bez vajec

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Jednoduchý piškotový dort bez vajec - postup přípravy

Tento recept obstál ve zkoušce času. Nadýchané piškotové těsto použitelné samostatně jako jednoduchý dort, anebo jako základna pro další kreativní tvoření se používá minimálně čtyřicet let a možná i déle. Hodí se na upečení jednoduché bábovky, když vás honí chuť na sladké a doma není nic než jen pár základních surovin, které k jeho výrobě stačí. Hodí se i ve chvíli, kdy vám u dveří zazvoní nečekaná návštěva a vy byste ji rádi pohostili něčím sladkým ke kávě, co bude v cukuletu hotový.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Než začnete s přípravou těsta, rovnou si dejte rozehřát troubu na 180 stupňů Celsia. Příprava vám nezabere více než pět minut. Rovnou si vymažte formu na bábovku nebo dortovou formu tukem a vysypejte strouhankou či hrubou moukou.




Do hlubší mísy si nalijte kefír, přidejte cukr, olej, jedlou sodu, kterou můžete nahradit čtvrt sáčkem prášku do pečiva, a dobře promíchejte. Když použijete elektrický šlehač, práci ještě více urychlíte. Stačí šlehat na střední rychlost. Pak za stálého míchání ještě postupně přisypávejte odměřenou mouku a šlehejte, dokud nezískáte hmotu hladké, tekutější a krémové konzistence.

Pokud chcete, můžete do těsta přisypat sekané ořechy, rozinky, mák, kandované nebo kompotované ovoce nebo kousky sekané čokolády, abyste ozvláštnili jeho strukturu. Pakliže máte při ruce citron, můžete do těsta přidat i citronovou kůru a/nebo šťávu, která mu dodá pikantnější příchuť.

Chcete-li z těsta připravit bábovku, můžete ji snadno mramorovat tak, že do formy nalijete jen polovinu těsta, druhou necháte v misce a přidáte k ní pár lžic kakaového prášku nebo Granka. Rozmíchejte, aby těsto krásně zhnědlo a dolijte jej do formy.

Připravený dort dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut, dokud jeho povrch nezezlátne. Pro jistotu proveďte test zapíchnutou špejlí. Pokud na ní po vytažení ulpívají kusy mokrého těsta, je třeba dort ještě dopéct, pokud špejle zůstane suchá, je připraven na vytažení z trouby.

Po vychladnutí můžete povrch dortu zalít oblíbenou polevou nebo dozdobit marmeládou, ovocem či šlehačkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů