Jednoduchý recept na domácí profiterolky s lahodným krémem, které si zamilujete - postup přípravy
Profiterolky jsou původně francouzským sladkým pokrmem, který se vyráběl ze zbytkového těsta a byl plněn obvykle sladkým krémem, jako je šlehačka, zmrzlina nebo žloutkový krém. Dnes je však tato lahůdka rozšířená po celém světě a pochvalují si je milovníci sladkého téměř v každé zemi. Co je však ještě lepší než lahodně sladké a vláčné profiterolky? Přece ty domácí, které jsou tak ještě čerstvější a chutnější. Díky tomuto jednoduchému receptu si je v pohodlí domova může připravit každý.
Ingredience
Nejdříve ze všeho si na sporáku připravte hrnec, do kterého nalijete požadované množství vody a přidáte máslo. Mícháte, dokud se máslo nerozpustí a poté přidáte také cukr. Potí za stálého míchání prosejete mouku a pořádně promícháte, aby se vám nevytvořily hrudky. Míchejte, dokud celá směs nezhoustne a nelepí se na vařečku. Sejměte z ohně a nechte vychládnout.
V dalším kroku vychladlé do směsi opět za stálého míchání přidáte vaječné žloutky. Bílky si se špetkou soli rozšleháte na tuhou pěnu, kterou budete do směsi po lžících přidávat. Po každém přidání pěny je důležité celou směs pořádně promíchat až vznikne hladké lesklé těsto, které se pomalu táhne. Z toho poté vytvoříte drobné souměrné kuličky, asi o velikosti 2-3 cm.
Ty poté rovnoměrně uložíte na plech, vystlaný pečícím papírem tak, aby kolem sebe měla každá dostatek místa a vzájemně se na sebe nelepily. Aby byly kuličky ještě souměrnější, namočte prst do vody a uhlaďte povrch každé z nich. Plech poté vložte do trouby rozehřáté na 190 stupňů a pečte podle potřeby zhruba 30-35 minut. Hotové kuličky poznáte snadno. Prvních 10 minut totiž rychle „vyrostou“, dalších 10 minut pomalu hnědnou a v posledních 10 minutách se vysuší do křupava.
Když máte kuličky hotové, je čas na přípravu lahodného krému. Pro co nejkvalitnější krém je dobré zvolit máslo alespoň s obsahem tuku 82 % a kondenzované mléko by mělo být bez dalších přísad. Nejdříve ze všeho si rozmixujte máslo, dokud nevznikne hladký lesklý krém. Poté postupně za stálého mixování přidejte kondenzované mléko a mixujte ještě zhruba další 2 minuty. Když máte krém připravený, dejte jej na několik hodin do lednice, kde mírně zatuhne. Bude se vám s ním pak mnohem lépe manipulovat.
Když máte krém ztuhlý a těstové kuličky vychladlé, je čas na poslední krok. Pomocí špejle nebo jakékoliv úzké tyčinky si do kuliček uděláte dírky zhruba v prostřední části. Krém poté vložíte do sáčku a pomocí nástavce jím naplníte připravené kuličky. Ty poté pouze uložíte vedle sebe, posypete práškovým cukrem a jemně ozdobíte rozpuštěnou čokoládou.
Podávat tak můžete drobné chutné profiterolky, které si zamilujete. Dokonale se hodí například ke kávě, ale můžete je podávat jak samotné, tak například s porcí vanilkové zmrzliny. Dobrou chuť!