Jednoduchý smetanový dort s rozinkami a ořechy - postup přípravy
Dnes bychom vám rádi představili velmi jednoduchý, ale lahodně lehký smetanový dort, který se hodí pro každou příležitost nebo jako korpus pro další zpracování. Jedná se o těsto založené na smetaně, a proto je vláčné a jemně sladké. Bude se velmi dobře hodit pro nejrůznější typy dortů, ale i jen tak smíchané s ořechy, sušeným ovocem nebo nasekanou čokoládou. A můžete z něho odlít třeba také bábovku.
Ingredience
Návod na přípravu:
Vlašské ořechy nahrubo rozdrťte a rozinky v odolné misce zalijte vroucí vodou, kde je nechte máčet 15 až 20 minut. Pak je osušte papírovou utěrkou.
Vajíčka vyklepněte do misky a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do hladké pěny. Přidejte cukr a znovu šlehejte, dokud nezískáte hustou a pevnou pěnu. Do misky přilijte smetanu, přidejte i prášek do pečiva a dochuťte vanilkovým cukrem. Hmotu znovu vyšlehejte a postupně přisypejte hladkou mouku a zadělejte husté těsto. Nakonec do něho vmíchejte nasekané ořechy a připravené rozinky tak, aby byly rovnoměrně rozmíchané v celé hmotě těsta.
Připravte si plech na pečení, případně dortovou formu nebo bábovku, vymažte tukem nebo vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto.
Troubu si dejte předehřát na 180 stupňů Celsia a dejte dort péct asi na 40 minut. Přesná doba pečení závisí na každé troubě, proto raději zkontrolujte zapíchnutým párátkem, zda je již dort dostatečně upečený.
Pak pochoutku vyjměte z trouby, nechte zchladnout a opatrně vyklopte z formy na talíř nebo podnos. Celý povrch dortu pak zasypejte moučkovým cukrem, případně jej můžete dozdobit libovolným krémem či polevou dle vlastní chuti a fantazie.
Dobrou chuť.