Jednoduchý větrníkový dort „Karpatka“ - postup přípravy
Z odpalovaného těsta nemusíte dělat jen klasické věnečky a větrníky. Skvělý je z něj také originální dort plný vanilkového krému.
Na těsto
Na krém
Do rendlíku nalijte vodu a mléko, přidejte máslo, sůl a cukr a dejte na sporák, aby se máslo za stálého míchání rozpustilo. Pak přidejte mouku a neustále míchejte, aby se těsto nepřipálilo, všechna mouka se musí v těstě rozmíchat. V hrnci by se měla vytvořit vrstva, ale nesmí se připálit. Poté rendlík s těstem sundejte ze sporáku a nechte směs vychladnout na asi 50 °C.
Postupně za pomoci mixéru nebo rukou a vařečky zamíchejte vejce do těsta, jedno po druhém. Vyložte dortovou formu o průměru 22 centimetrů pečicím papírem a dejte do ní polovinu těsta. Jeho povrch ale nechte zvlněný, neuhlazujte ho nijak. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte těsto 30 minut. Poté totéž udělejte s druhou polovinou těsta.
Během pečení si připravte krém. Smíchejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem či vanilkovou esencí a škrobem a udělejte kašičku. Dejte vařit mléko, poté ho nalijte asi polovinu do kašičky a zamíchejte. Poté směs nalijte do zbytku mléka, dejte na sporák a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Sundejte rendlík z ohně, 30 sekund intenzivně míchejte a poté ji na 40 sekund vraťte na oheň.
Směs dejte do mísy, přikryjte její povrch potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Nakonec do ní zašlehejte změklé máslo.
Dejte spodní korpus na talíř a kolem něj položte dortový ráfek. Pokryjte těsto vším krémem a navrch položte druhý korpus nerovnou stranou nahoru. Nechte dort 3 hodiny tuhnout v lednici. Před servírováním ho poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.