Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Závin se sušeným ovocem a vlašskými ořechy

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Závin se sušeným ovocem a vlašskými ořechy - postup přípravy

V případě, že nevíte, co připravit blízkým ke kávě nebo čaji, až k vám přijdou na návštěvu, zkuste závin se sušeným ovocem. Je křupavý a plný bohaté chuti.

Ingredience pro:
8 kusů
+ -

Těsto

Náplň

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve vytvořte těsto. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a změklým máslem, které do suchých ingrediencí nastrouhejte a během strouhání ho v nich obalujte. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku s kypřicím práškem prosejte.

2. KROK

Poté, co se ingredience propojí, přidejte zakysanou smetanu s vaječnými žloutky a uhněťte těsto, které rozdělte na 8 stejných kusů. Ze všech kousků vytvořte bochánky, které zakryjte a vložte na 20 minut do lednice. Mezitím připravte náplň. 

3. KROK

Sušené meruňky nakrájejte nadrobno a smíchejte je s nasekanými ořechy a nakrájenými rozinkami. V samostatné míse vyšlehejte vaječné bílky s cukrem a do vzniklé směsi ovoce s ořechy opatrně vmíchejte. 

Tip: Cukr do sněhu z bílků přidávejte za stálého šlehání a v několika dávkách.

4. KROK

Z prvního kousku těsta vyválejte obdélníkový plát o výšce 0,3 cm a délce 25 cm. Na jeho širší okraj naneste část náplně, těsto zarolujte a položte na plech, pokrytý pečicím papírem. 

Poznámka: Stejný postup opakujte také u zbytku těsta a náplně. 

5. KROK

Povrch válečků nařízněte, na několika místech, s rozestupy cca 3 cm a dezert pečte v předehřáté troubě na 150–180 °C po dobu 30–35 minut. V místě řezů závin se sušeným ovocem rozkrojte a posypte ho moučkovým cukrem. 

Tip: Dezert servírujte až po vychladnutí. Díky tomu bude lépe stravitelný.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: UNIVERSAL OSHXONA

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů