Závin se sušeným ovocem a vlašskými ořechy - postup přípravy
V případě, že nevíte, co připravit blízkým ke kávě nebo čaji, až k vám přijdou na návštěvu, zkuste závin se sušeným ovocem. Je křupavý a plný bohaté chuti.
Těsto
Náplň
Na posypání
Nejprve vytvořte těsto. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a změklým máslem, které do suchých ingrediencí nastrouhejte a během strouhání ho v nich obalujte.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku s kypřicím práškem prosejte.
Poté, co se ingredience propojí, přidejte zakysanou smetanu s vaječnými žloutky a uhněťte těsto, které rozdělte na 8 stejných kusů. Ze všech kousků vytvořte bochánky, které zakryjte a vložte na 20 minut do lednice. Mezitím připravte náplň.
Sušené meruňky nakrájejte nadrobno a smíchejte je s nasekanými ořechy a nakrájenými rozinkami. V samostatné míse vyšlehejte vaječné bílky s cukrem a do vzniklé směsi ovoce s ořechy opatrně vmíchejte.
Tip: Cukr do sněhu z bílků přidávejte za stálého šlehání a v několika dávkách.
Z prvního kousku těsta vyválejte obdélníkový plát o výšce 0,3 cm a délce 25 cm. Na jeho širší okraj naneste část náplně, těsto zarolujte a položte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Poznámka: Stejný postup opakujte také u zbytku těsta a náplně.
Povrch válečků nařízněte, na několika místech, s rozestupy cca 3 cm a dezert pečte v předehřáté troubě na 150–180 °C po dobu 30–35 minut. V místě řezů závin se sušeným ovocem rozkrojte a posypte ho moučkovým cukrem.
Tip: Dezert servírujte až po vychladnutí. Díky tomu bude lépe stravitelný.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: UNIVERSAL OSHXONA