Jemné marinované vepřové koleno pečené v troubě bez předvaření - postup přípravy
Vepřové koleno je veskrze zdravé a chutné jídlo. Kolem jeho přípravy ale panuje řada nejasností, zlozvyků a nepřesných informací, které často zapříčiní zbytečné vysychání masa nebo ztrátu jeho chuti. Poradíme vám recept, ve kterém hraje hlavní roli kořeněná marináda, zato však vůbec žádné zdlouhavé předvařování, které navíc připravuje vepřové koleno o chuť. Navíc si k němu připravíme také přílohu z kořeněných brambor a skvělý salát ze zakysaného zelí.
Marinované koleno
Pečené brambory
Zelný salát
Vepřová kolena i s kůží po celém obvodu nařízněte ostrým nožem na proužky. Do hmoždíře vsypte sůl, celá semena černého pepře, koriandru a kmínu a všechno koření důkladně roztlučte na prášek. Hotovou směs koření vsypte do misky, přidejte k ní jednu až dvě polévkové lžíce oleje a jednu lžíci octa a promíchejte. Tuto směs pak nalijte na vepřová kolena a rukama ji důkladně vmasírujte do povrchu kůže i masa uvnitř zářezů. Oloupejte dvě cibule a rozkrájejte je na čtvrtky a rozemelte (nebo nastrouhejte) je najemno. Stejně jako koření ji pak rukama co nejlépe vetřete do masa a zejména do vnitřní části zářezů. Takto připravená vepřová kolena vložte na plech, zakryjte je dvěma vrstvami přilnavé potravinářské fólie a nechte v lednici marinovat nejméně 8 hodin (klidně ale i 24 hodin) v kuse.
Po uplynutí doby určené k marinování masa rozbalte pekáč a odstraňte z masa zbytky cibule a koření. Připravte si dva až čtyři velké obdélníky pečicího papíru a každé koleno zvlášť do něho zabalte tak, aby v nich bylo maso zcela uzavřené. Nakonec zabalte kolena také do hliníkové fólie. Rozehřejte troubu na 180 °C a nechte je péct jen tak bez plechu či pekáče asi 3,5 hodiny. Před dopečením rozbalte alobal a pečicí papír, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte maso ještě 20 minut dopéct a zčervenat.
Během pečení budete mít dost času na přípravu přílohy a salátu. Důkladně umyjte brambory, a aniž byste je loupali, rozkrájejte je podélně na čtvrtky. Vložte je do plechu, posypejte kořením, zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Okořeněné brambory vyrovnejte na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct do trouby pod vepřová kolena.
Nakrájejte cibuli, orestujte ji na pánvi s trochou oleje a přidejte kyselé zelí. Opékejte 3 až 4 minuty. Na jiné suché pánvi opražte sezamová semínka a červenou řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Do mísy vsypte nejprve řepu, poté restované zelí, konzervovaný hrášek a najemno nasekanou petrželku a kopr. Zasypejte sezamovými semínky a promíchejte. Hotová kolena naporcujte a podávejte spolu s pečenými brambory a kopečkem zelného salátu.