Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hrachová kaše s uzeným masem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Hrachová kaše s uzeným masem - postup přípravy

Hrachová kaše je staročeská klasika, která zcela neprávem požívá nevalné pověsti. Je načase ji rehabilitovat a vrátit jí ztracený lesk, čehož docílíte uzeným vývarem a tou správnou oblohou podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Očistěte mrkev, celer a petržel a vše vhoďte v celku do hrnce. Na zeleninu položte celý kus uzeného masa, přihoďte polovinu cibule i s čistou žlutou slupkou, dva bobkové listy a celé nové koření a černý pepř. Vše zalijte vodou tak, aby bylo maso zcela potopené, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte maso asi 2 hodiny.

2. KROK

Mezitím nasypte do hrnce půl kila sušeného hrachu a zalijte jej vodou. Vařečkou míchejte tak dlouho, dokud se voda nezakalí, a poté ji slijte. Nahraďte ji čistou vodou a znovu hrách propláchněte. Poté zalijte hrách vodou z vařícího se uzeného masa a přiveďte jej k varu. Podle potřeby vývar dolévejte a pokračujte ve vaření, dokud hrách zcela nezměkne.

3. KROK

V pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce sádla. Nasekejte nahrubo celou cibuli a osmažte ji na sádle dozlatova. Přidejte 2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání restujte, dokud mouka mírně nezezlátne.

4. KROK

Vzniklou cibulovou jíšku přidejte do hrnce s rozvařeným hrachem a podle potřeby přilijte opět trochu uzeného vývaru. Zahuštěný hrách vařte dalších 15 minut. Poté přidejte prolisovaný česnek a podle chuti sůl.

5. KROK

Zbylou polovinu cibule nakrájejte na nudličky a na lžíci sádla ji opečte dozlatova. Uvařené uzené maso vyjměte z hrnce a nakrájejte ho na plátky.

6. KROK

Hrachovou kaši dejte do hlubokého talíře, obložte ji několika plátky uzeného masa a přidejte podle chuti na sádle osmaženou cibulku. Talíř ozdobte čerstvě nasekanými bylinkami a trochou nakládaných okurek a podávejte.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů