Jugoslávský koláč s jablky a smetanou - postup přípravy
Upečte si jugoslávský koláč podle tradičního receptu. Dezert je plný jablek, voní po vanilce a na povrchu jej zdobí lahodná šlehačka. Pokud s pečením začínáte, nemusíte se receptu bát.
Korpus
Poleva
Vaječné bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu, který odložte bokem. Vaječné žloutky vyšlehejte s olejem, vanilkou a lžičkou vody.
V jiné misce smíchejte mouku a kypřící prášek do pečiva a suchou směs vešlehejte ke žloutkům. Trochu suché směsi si ponechte na závěrečné přidání.
Tip: Mouku s práškem přidávejte ke žloutkům postupně, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.
Těsto následně vlijte do vyšlehaného sněhu z bílků a opatrně vše zamíchejte. Na závěr vsypte do těsta zbytek mouky ingredience míchejte, dokud nezískáte hladkou hmotu.
Formu na pečení vytřete tukem, vysypte moukou a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete. Dezert pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20 minut.
Zatímco se základ na koláč peče, připravte si jeho horní vrstvu. Jablka oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na malé kousky. Do vroucí vody vsypte cukr a nechte ho rozpustit.
Do vody s cukrem následně vsypte jablka a vařte je 20 minut. Zatím v misce smíchejte pudinky ve 100 ml vody a tuto směs vlijte k jablkům. Ingredience zamíchejte a vařte 3–4 minuty do zhoustnutí.
Ještě horký upečený korpus jablečnou směsí polijte, vyšlehejte šlehačku a pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí jí jugoslávský koláč ozdobte.
Tip: Pokud nevíte, jak koláč ozdobit, můžete se inspirovat postupem níže ve videu.
Koláč nechte následně volně vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky.
Tip: Chcete-li, aby dezert působil o něco svěžeji, můžete jej podávat s kousky čerstvých jablek.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moja mala kuhinja