Kachna na jablkách a bramborách - postup přípravy
Chutná, měkká a šťavnatá – to je kachna na jablkách, kterou si zamilujete. Vyzkoušejte jednoduchý a dokonalý recept na kachní pokrm, který můžete podávat ve všední den i na slavnostech.
Maso
Zdobení
Kachnu očistěte a důkladně ji osolte a opepřete ze všech stran. Následně vložte kachnu do pekáče a přikryjte ji potravinovou fólií. Maso vložte do lednice na 16–20 hodin.
Poznámka: Nezapomeňte kachnu solí a pepřem ochutit také zevnitř a v záhybech.
Po této době vyndejte kachnu z lednice a předtím, než ji budete péct, ji nechte aspoň půl hodiny stát v pokojové teplotě. Nohy kachny svažte k sobě pomocí provázku tak, jak je ukázáno ve videu.
Dvě jablka omyjte, oloupejte a odstraňte z nich jádřince. Nakrájejte je na poloviny a vyplňte jimi horní polovinu kachny. K jablkům přidejte také polovinu množství rozinek a tři kusy sušených švestek.
Poznámka: Naplněnou kachnu uzavřete pomocí párátek.
Kachnu otočte a její spodní část naplňte jedním rozkrojeným jablkem bez jádřince, trochou rozinek a jednou sušenou švestkou. Otvor opět uzavřete párátky.
Poznámka: Jakým množstvím ovoce naplníte kachnu závisí na tom, jak velkou kachnu budete péct.
Brambory oloupejte, nakrájejte je na čtvrtky, vložte je do mísy, osolte je a vyložte jimi strany vymazaného pekáče. Na střed umístěte nadívanou kachnu, kterou přikryjte alobalem a pečte ji v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 3–4 hodin.
Poté zvyšte teplotu na 220 °C, pekáč odkryjte a pečte dalších 10–15 minut, dokud kachna nezhnědne.
Tip: Během pečení kachnu několikrát podlijte, aby byla šťavnatá a měla křupavou kůrku.
Po upečení z kachny odstraňte párátka, odstřihněte provázky a vyjměte nádivku, kterou položte na talíř, na kterém budete kachnu servírovat.
Tip: Okolí kachny ozdobte nakrájeným pomerančem a čerstvými bylinkami dle vlastní chuti.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская