Kachna na pomerančích s mrkví - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na delikátní kachnu s nádechem pomeranče a karamelizovanou mrkví. Recept, podle Youtube kanálu Vaření s Jančou, zpestří každé slavnostní menu.
Základ
Příloha
Na vymazání
Kachnu ochuťte solí a drceným kmínem ze všech stran.
Poznámka: Pracujete-li s kachnou s drobami, odstraňte je. Můžete je uschovat do mrazáku a později použít k přípravě polévky.
Mrkev oloupejte, nakrájejte na malé kousky a rozprostřete ji do vymazaného pekáče. Pokryjte ji polovinou, na proužky nakrájené, cibule a na zeleninu položte kachnu, otvorem nahoru.
Dovnitř masa vložte dva plátky oloupaného pomeranče a zbytek cibule, vcelku. Zbytek plátků pomeranče rozprostřete kolem kachny.
Poznámka: Druhý pomeranč oloupejte a odložte ho bokem na později.
Maso podlijte asi 150 ml vody, pekáč přikryjte alobalem a pokrm pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 60–90 minut. Po této době maso vyndejte, přidejte k němu plátky z druhého pomeranče a pokračujte v pečení, už bez alobalu, dalších 45–60 minut.
Zatímco se maso dopéká, připravte zelí. Cibuli nakrájejte nadrobno a 3–4 minuty ji smažte na oleji. Přidejte k ní zelí s cukrem, ingredience promíchejte a, pod pokličkou, zelí duste 20 minut.
Po dvaceti minutách zelí zaprašte moukou, promíchejte ho, přiklopte ho pokličkou a pokračujte ve vaření ještě 5 minut, na mírném plameni.
Kachnu na pomerančích naporcujte a servírujte ji s mrkví, zelím a kynutým knedlíkem.
Tip: Místo kynutého knedlíku můžete kachnu podávat i s bramborovým knedlíkem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou