Kapustnicový prívarok - postup přípravy
Nejlepší jsou jídla z jednoho hrnce, a když obsahují maso, zelí a brambory, nemůžete se splést. Vydejte se na exkurzi do slovenské kuchyně a připravte si kapustnicový prívarok podle oblíbeného receptu paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Cibuli očistěte a nakrájejte ji nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky a v pánvi ji zvolna zahřívejte, aby pustila tuk. Pokud je málo prorostlá, přidejte trochu sádla nebo rostlinného oleje. Když je slanina zlatavá, přidejte k ní cibuli a pokračujte ve smažení, dokud cibulka nezezlátne.
Vepřové maso nakrájejte na kostky a přidejte je do pánve k cibuli a slanině. Nechte jej zatáhnout, posypejte solí, pepřem, trochou sladké papriky a kmínu a nechte vše společně chvíli restovat.
Hlávkové zelí nakrájejte či nastrouhejte na tenké nudličky, které přidejte do pánve s masem, promíchejte, podlijte trochou vody, přiklopte pokličkou a nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Asi v polovině vaření pak přidejte očištěné a na kostky nakrájené brambory a pokračujte ve vaření, dokud nejsou brambory úplně měkké.
Nakonec vše zahustěte jemně nastrouhanou bramborou, přidejte podle chuti prolisovaný česnek, případně ještě dosolte či dopepřete, nechte ještě minutu provařit a podávejte.