Kardinálův řez s jahodami - postup přípravy
Čerstvá letošní úroda jahod si žádá originální recept na nějaký lahodný dezert. To splňuje na výbornou kardinálův řez podle receptu od paní Andy Chudobové.
Na žloutkové těsto
Na bílkové těsto
Na náplň
Žloutky vyšlehejte s cukrem a jedním celým vajíčkem do tuhé pěny a postupně po částech prosévejte do těsta mouku. Vytvořte hladké těsto, které naplňte do zdobicího sáčku. Bílky vyšlehejte s cukrem do velmi tuhého sněhu a vložte ho do druhého zdobicího sáčku.
Plech vyložte pečicím papírem a ze sáčků vytvářejte podélné pruhy střídavě žloutkovým a bílkovým těstem. Asi v polovině vytvořte mezeru, abyste získali dva úzké a dlouhé, podobně široké pláty těsta. Ty vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte je okolo 15 minut. Po dopečení korpusy nechte vychladnout a poté z nich sloupněte pečicí papír.
Smetanu vyšlehejte se ztužovačem do tuhé pěny. Jahody očistěte a nakrájejte je na plátky. Jednu placku těsta položte na tácek, potřete ji svrchu jahodovým džemem a rozetřete na něj šlehačku. Na šlehačku rozmístěte plátky jahod a přiklopte poslední plackou tak, aby byla vrchní strana nahoře. Hotový kardinálův řez vložte do lednice vychladit a ztuhnout alespoň na 3 až 4 hodiny, nebo klidně přes noc. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.