Karpatský koláč - postup přípravy
Domácí sladkosti a dezerty dokonale doplní jakýkoli čajový dýchánek nebo posezení u kávy. Chcete místo obvyklých sušenek vyzkoušet něco nového? Věnujte pozornost karpatskému koláči. Jedná se o neuvěřitelně lahodný, vynikající, lehký, ne příliš sladký a přitom snadno připravitelný dezert. Vypadá krásně, je nadýchaný a zaručeně si ho vychutnáte při každé příležitosti.
Těsto
Krém
Prosejte mouku. Předem vyndejte máslo z lednice, aby bylo měkké. Spojte mouku a prášek do pečiva. V hrnci smíchejte máslo, vodu a sůl. Ohřejte a uchovávejte až do varu. Po uvaření přidejte mouku a připravte těsto. Výsledné těsto ochlaďte a nechte stát 50 minut.
Metličkou rozšlehejte 3 vejce a v několika krocích přidejte do těsta.
Formu vyložte potravinářskou fólií nebo pečicím papírem. Lžící naneste polovinu těsta.
Pečte v troubě na 200 stupňů asi 25 minut.
Na krém smíchejte dvě vejce s trochou mléka, přidejte škrob. Nalijte zbývající mléko do hrnce, přidejte cukr a vanilkový cukr. Dejte na plamen a přiveďte k varu. Přilijte mléko a promíchejte. Vařte, dokud krém nezhoustne. Nechte zcela zchladit. Máslo rozšlehejte do bíla a vychlazený krém přidejte do másla a zašlehejte.
Krém naneste na upečené těsto a na něj dejte druhou polovinu těsta, dobře zatlačte a nechte několik hodin v lednici.
Před podáváním posypte moučkovým cukrem.