Kefírník s čokoládovou polevou a ořechy - postup přípravy
Variaci na perník lze upéci i za použití kefíru nebo podmáslí. Recept na takzvaný kefírník nám poskytla paní Lucie Vachová.
Na těsto
Na dochucení
Všechny ingredience dejte do zadělávací mísy a velmi dobře promíchejte dohromady. Ideální je použít elektrický šlehač. Vytvořte tekutější těsto.
Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, případně ji vyložte pečicím papírem. Nalijte dovnitř těsto. Troubu rozehřejte na 180 °C a dejte těsto péct. Doba pečení se odvíjí od vaší trouby. Hlídejte těsto nejprve zrakem a pak do něj zkuste píchnout špejlí. Pokud se nelepí, je hotové.
Nechte kefírník vychladnout. Vyndejte ho z formy, podélně ho rozpulte a namažte marmeládou podle vaší chuti. Těsto přiklopte a navrch naneste čokoládovou polevu. Na ní je možné nasypat třeba nasekané ořechy.