Klasická mramorovaná bábovka – 2 varianty receptu podle našich babiček - postup přípravy
Bábovka je klasika. Je rychlá, levná a často vydá za všechny moučníky světa. I tento jednoduchý dezert má nepřeberné množství nejrůznějších receptů. Je to podobné jako s bramborovým salátem, co rodina, to vlastní recept. Vybrali jsme pro vás dva nejlepší z nich a vy sami vyzkoušejte, který vám bude vyhovovat víc.
Hrníčková bábovka ze sněhového těsta
Klasická olejová bábovka
Hrníčková bábovka ze sněhového těsta
Vyklepněte pět vajíček a oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do pěny a během toho postupně přidávejte cukr. Když získáte jemnou a lesklou hmotu, vmíchejte do ní žloutky a poté i perlivou minerální vodu a hrnek oleje.
Když je vaječná směs homogenní, snižte obrátky šlehače na minimum a po částech přidávejte polohrubou mouku a jednu čajovou lžičku kypřícího prášku do pečiva. Zadělejte jednolité a polotekuté těsto.
Těsto rozdělte do dvou misek. Do jedné z nich přidejte ještě tři lžíce polohrubé mouky a do druhé tři polévkové lžíce kakaového prášku.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou a vlijte do ní nejprve světlé těsto a poté tmavé. Vidličkou pak obě těsta zlehka promíchejte, aby se vytvořilo uvnitř mramorování.
Vložte bábovku do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.
Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Klasická olejová bábovka
V misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva do jednolité směsi. Vyklepněte k ní čtyři vajíčka, přilijte mléko, olej a případně trochu vanilkové, rumové či mandlové esence. Důkladně vše promíchejte a zadělejte polotekuté těsto, které rozdělte na dvě části, přičemž k jedné z nich přidejte dvě lžíce kakaového prášku.
Formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte polovinu světlého těsta do formy, na ni přilijte polovinu tmavého těsta, pak přidejte znovu světlou vrstvu a nakonec tmavou.
Vložte formu s těstem do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 25 minut.
Dobrou chuť.