Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí želatinové bonbóny z pomerančové šťávy jen ze tří přísad

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí želatinové bonbóny z pomerančové šťávy jen ze tří přísad - postup přípravy

Děti zbožňují želatinové bonbóny – a, ruku na srdce, ani dospělí vůči nim nejsou chladní! Komerční bonbóny ale často bývají doslova napěchované umělými příchutěmi, cukrem a sladily, konzervanty, barvivy a dalšími přísadami, které našemu tělu zrovna dvakrát nesvědčí. Neznamená to ale, že je nutné se těchto pochutin vzdát. Ba právě naopak. Stačí si je připravit vlastnoručně doma a máte po starostech.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Pomeranče velmi dobře umyjte, rozkrojte je na poloviny a důkladně z nich vymačkejte veškerou šťávu. Ze tří pomerančů byste ji měli získat asi 300 mililitrů. Pokud máte šťávy méně, použijte ještě jeden pomeranč. Vymačkanou šťávu z pomerančů pak přefiltrujte přes jemné sítko, abyste ji zbavili případných kousků slupek, dužniny anebo semínek. Zbytky v cedníku pak ještě s pomocí lžíce propasírujte, abyste získali všechny zbytky šťávy, které získat lze.

2. KROK

Pomerančovou šťávu nalijte do hrnce. Odvažte si 160 gramů cukru, které vsypte do hrnce s džusem, přidejte také 40 gramů práškové želatiny a vše lžící velmi dobře rozmíchejte, aby se cukr i želatina úplně rozpustily. Pak nechte směs 15 minut stát, aby želatina nasákla tekutinu a nabobtnala. Po uplynutí této doby tekutina získá na hustotě a už nyní získá mírně gelovitou konzistenci.

3. KROK

Hrnec s pomerančovou želatinou postavte na kamna a začněte směs zahřívat na velmi mírném ohni, dokud se cukr se želatinou nerozpustí. Směs se nesmí začít vařit, proto nijak oheň nezvyšujte. V průběhu zahřívání směs neustále míchejte. Když se všechny přísady rozpustí, získá směs opět tekutou konzistenci, která se bude podobat cukrovému sirupu (což ostatně také je).

4. KROK

Hluboký plech na pečení (použili jsme rozměr 30 x 15 cm) vystelte přilnavou potravinářskou fólií a přes sítko do něj vlijte rozpuštěnou směs. Takto ji nechte stát při pokojové teplotě, dokud úplně nevychladne. Jakmile je želatina studená, přeneste nádobu do lednice, kde želé úplně ztuhne a získá typickou strukturu pružných gumových bonbónů. Poté ji můžete vyklopit na pracovní plochu, sloupněte fólii a hmotu nožem nakrájejte nejprve na proužky a ty pak rozdělte na menší obdélníčky či čtverečky. Nakonec bonbóny obalte v krystalovém cukru, vyskládejte je na talíř a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů