Jemný dort Karo s ořechy a krémovou náplní - postup přípravy
Pokud hledáte recept na jemný a krémový dort, který by se hodil pro slavnostní tabuli a zároveň byl snadný na přípravu, pak jste právě nalezli. Vláčný korpus provoněný sekanými ořechy se dokonale snoubí s jemnou náplní z kondenzovaného mléka a s polevou z hořké čokolády. Tahle báječná a voňavá dobrota si získá srdce každého, kdo jej spatří a ochutná. Zaručujeme vám jistý úspěch.
Základ
Krrém
Sirup
Návod na přípravu:
Pár hodin před započetím přípravy je nutné svařit si kondenzované mléko. Nalijte ho do kastrůlku a přiveďte k varu a na mírném ohni vařte tak dlouho, dokud neztmavne a nezíská karamelovou chuť. To může trvat i několik hodin. Poté ho nechte vychladnout.
Vlašské ořechy vložte do mixéru a nasekejte je na hrubší kousky. Švestky rozkrájejte na malé kousky.
Do misky rozklepněte čtyři vajíčka, přidejte cukr a rozšlehejte je elektrickým šlehačem do pěny tak dlouho, dokud se jejich objem několikrát nezvětší. Do vaječné pěny pak přidejte lžíci rumu a dvě lžíce medu a jemně zamíchejte. Pak do této směsi ještě přisypejte ořechy a nakrájené sušené švestky. Smíchejte do homogenní směsi. Připravte si kulatou nebo jinou formu vhodné velikosti a troubu dejte předehřát na 180 °C. Z připraveného těsta upečte dvě nebo tři placky, podle toho, jak velkou formu máte právě k dispozici.
Vyrobte si krém ze svařeného kondenzovaného mléka, ke kterému přidáte změklé máslo a šlehačem vyšlehejte do jednolité konzistence.
Připravte si ještě sirup, kterým budete pomazávat korpusy dortu. Do kastrůlku nalijte svařené kondenzované mléko a přidejte vroucí vodu. Dobře promíchejte a ochuťte lžící rumu a znovu zamíchejte.
Připravte si talíř, na který položíte první korpus. Jeho povrch pomažte sirupem z kondenzovaného mléka a vody, na něj přijde vrstva krému. Na krém druhý korpus, opět sirup a další vrstva krému. Na závěr přidejte třetí korpus, pokud jej máte, a zbylým sirupem. Boky dortu pomažte krémem a povrch polijte rozpuštěnou čokoládou.
Takto připravený dort vložte do lednice nejlépe přes noc vychladit a ztuhnout.