Klasické buchty „Honzovky“ - postup přípravy
Kam by pohádkový Honza bez buchet došel! Určitě už jste je dlouho neměli, tak zadělejte těsto podle paní Nicole Soukopové a naplňte je tím, co máte rádi.
Ingredience
Asi polovinu mléka ohřejte, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobte do něho kostku droždí, přidejte lžíci cukru, promíchejte a nechte v teple 15 minut stát. Jakmile se na povrchu začne tvořit pěna, vyklepněte ke kvásku 3 vejce, přilijte olej, přidejte zbylé mléko, cukr a špetku soli a vše dobře promíchejte. Nakonec do směsi prosejte hladkou mouku a zadělejte hladké a nelepivé těsto, které nechte pod utěrkou v teple alespoň 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozválejte na silný plát, z něhož vykrájejte obdélníky nebo kolečka. Jinou možností je odebírat těsto lžící (každý kousek by měl vážit okolo 50 g) a placky vytvarovat v dlani. Na každou placku položte 1 lžíci zvolené náplně a důkladně ji uzavřete do balíčku. Plech s vysokými stěnami vymažte máslem či olejem a vyskládejte do něj hotové buchty, které nechte ještě 20 minut vykynout.
Před pečením povrch každé buchty potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 až 170 °C asi 30 minut dozlatova. Hotové buchty nechte vychladnout, povrch pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.