Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné máslové sušenky s marmeládovým středem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jemné máslové sušenky s marmeládovým středem - postup přípravy

Když se řekne dezert, spousta českých hospodyněk si představí bábovku, bublaninu nebo mřížkový koláč. To jsou skvělé klasické dobroty, nicméně tušíme z nich jakousi zvláštní komplikovanost a zkostnatělost. Pro ozvláštnění našeho dezertového repertoáru si můžeme vyzkoušet upéct vlastní máslové sušenky, které jsme zase naopak zvyklí kupovat v obchodě. Když si je ale upečete doma sami, nejenže máte plnou kontrolu nad surovinami, které k jejich výrobě použijete, takže můžete vytvořit mnohem zdravější variantu, ale také jsou mnohem chutnější a navíc máte radost z vlastnoruční práce.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Rozklepněte si vajíčka a oddělte si bílky od žloutků do dvou oddělených mističek. Ořechy nasekejte na jemné kousky.




Ke žloutku přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli a vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny. V kastrůlku rozpusťte máslo a nechejte ho zchladnout. Pak ho přilijte k rozšlehanému žloutku a dále šlehejte, dokud nevytvoříte krémovou konzistenci. Pak postupně přisypávejte mouku za stálého šlehání na nejnižší rychlost. Když těsto zhoustne, vyměníme šlehač za hnětač, případně ho hněteme ručně, až vytvoříme tuhou a jednolitou hmotu. Z té vytvoříme kouli, zabalíme ji do přilnavé potravinářské fólie a necháme 30 minut v ledničce vychladit.

Po uplynutí doby vyjměte těsto z lednice, zapněte si troubu na 220 stupňů Celsia, připravte si plech vyložený pečicím papírem a pusťte se do tvarování sušenek.

Z těsta vytvořte válec a rozdělte ho na několik stejně velkých, spíše menších kousků, ze kterých vyválejte kuličky. Měly by být velké zhruba jako vlašský ořech.

Každou kuličku trochu rozplácněte a uprostřed vyhlubte důlek. Pak je namočte do misky s bílkem a obalte v nasekaných ořeších. Takto připravené sušenky vyskládejte na pečicí plech a do důlku vložte trochu džemu.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 25 až 20 minut, dokud sušenky neztuhnou a jejich povrch nezezlátne. Vyjměte sušenky z trouby, nechte je zchladnout, vyrovnejte je na talíř a jejich povrch, pokud chcete, posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů