Klasické české kulaté koláče se sladkým tvarohem - postup přípravy
Kdo by neměl rád koláče! Kulaté koláče jsou typické pro českou a moravskou kuchyni, ale čas od času se s nimi setkáte u některých z našich východoevropských sousedů. Jejich základem je klasické kynuté těsto, jehož příprava představuje i to „nejsložitější“ při výrobě koláčů. Jakmile tedy máte těsto hotové, koláče se dodělají už prakticky samy!
Těsto
Náplň
Do misky nalijte teplé mléko a rozpusťte v něm droždí. Přidejte lžičku cukru a lžičku mouky, promíchejte a nechte na teplém místě stát asi 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačnou vytvářet bublinky a pěna. Pak vlijte aktivovaný kvásek do hluboké mísy, prosejte k němu hladkou mouku, přidejte špetku soli, vyklepněte jedno vajíčko a přidejte zbylý cukr. Vše smíchejte a uhněťte do homogenní konzistence (nejsnáze to půjde s kuchyňským robotem či ručním elektrickým hnětačem). Výsledkem by mělo být hutné, pevné, soudržné a nelepivé těsto. Během hnětení do něj zapracujte také máslo a mléko.
Hotové těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rukama ho pár minut hněťte, aby zvláčnělo. Vytvořte váleček, který rozdělte na 8 stejně velkých dílů, z nichž vytvarujte kouličky. Vyrovnejte je v mírných rozestupech vedle sebe na stůl, zakryjte je čistou bavlněnou utěrkou a nechte 20 až 30 minut kynout.
Poté, co těstové kuličky vykynou, odebírejte zpod utěrky po jedné kouli a každou buďto rukou nebo válečkem rozprostřete na kulatou silnější placku. Nejsnáze to půjde rukama, s pomocí prstů vytvarujte placku do formy mělké mističky. Takto připravené budoucí koláče rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a celý povrch těstových placek potřete rozšlehaným vajíčkem.
Nyní vytvořte náplň. Do hluboké mísy vyklopte tvaroh, přidejte k němu zakysanou smetanu, vyklepněte jedno vajíčko a přisypejte cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru a zahustěte trochou krupice. Pokud chcete použít do tvarohové hmoty také rozinky, vložte je po rozbalení do cedníku a spařte je vroucí vodou z konvice. Tím z nich vypláchnete siřičitany použité při jejich sušení v továrně. Všechny ingredience smíchejte do hladké hmoty, kterou naplňte připravené těstové mističky na plechu.