Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasický znojemský guláš s knedlíkem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Klasický znojemský guláš s knedlíkem - postup přípravy

Klasický znojemský guláš s knedlíkem je sázkou na jistotu, když chcete potěšit celou rodinu poctivým českým jídlem. Je plný šťavnatého masa a hodí se i na oslavy.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Základ

Příloha

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Oloupané cibule nakrájejte nahrubo a smažte je v hrnci s rozpuštěným sádlem 2–3 minuty. Přidejte na větší kousky nakrájené maso, ingredience zamíchejte, osolte je, opepřete a ochuťte kmínem. 

2. KROK

Po 5 minutách přidejte rajčatový protlak a po dalších 5 minutách pokrm zaprašte moukou. Jakmile se ingredience propojí, směs ochuťte mletou sladkou paprikou a zalijte ji vodou.

3. KROK

Do guláše přidejte prolisovaný česnek, zakryjte ho pokličkou a vařte 2–3 hodiny, do změknutí masa. Mezitím připravte domácí knedlík na páře. 

4. KROK

Teplou vodu smíchejte s droždím, cukrem a směs nechte 5 minut reagovat. V samostatné míse smíchejte mouku se solí, olejem, přidejte kvásek a vymíchejte těsto, které zakryjte fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě.

5. KROK

Na pomoučené ploše z těsta vytvořte bochník, který rozdělte na dvě části. Z těch vytvarujte knedlíky, které zakryjte potravinovou fólií a nechte je kynout ještě 10 minut. 

6. KROK

Knedlíky potřete olejem a napařujte je 20 minut.

Tip: Nemáte-li napařovací vějíř, použijte utěrku, kterou zakryjte hrnec s vroucí vodou, ke kterému ji připevněte provázkem a položte na ní knedlíky.

7. KROK

Na závěr guláš odstavte z tepla a vmíchejte do něj majoránku s nakrájenými okurkami. 

Tip: Klasický znojemský guláš servírujte s domácím knedlíkem, ozdobený okurkami. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Viktor Nagy

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů