Klasický znojemský guláš s knedlíkem - postup přípravy
Klasický znojemský guláš s knedlíkem je sázkou na jistotu, když chcete potěšit celou rodinu poctivým českým jídlem. Je plný šťavnatého masa a hodí se i na oslavy.
Základ
Příloha
Na potření
Oloupané cibule nakrájejte nahrubo a smažte je v hrnci s rozpuštěným sádlem 2–3 minuty. Přidejte na větší kousky nakrájené maso, ingredience zamíchejte, osolte je, opepřete a ochuťte kmínem.
Po 5 minutách přidejte rajčatový protlak a po dalších 5 minutách pokrm zaprašte moukou. Jakmile se ingredience propojí, směs ochuťte mletou sladkou paprikou a zalijte ji vodou.
Do guláše přidejte prolisovaný česnek, zakryjte ho pokličkou a vařte 2–3 hodiny, do změknutí masa. Mezitím připravte domácí knedlík na páře.
Teplou vodu smíchejte s droždím, cukrem a směs nechte 5 minut reagovat. V samostatné míse smíchejte mouku se solí, olejem, přidejte kvásek a vymíchejte těsto, které zakryjte fólií a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
Na pomoučené ploše z těsta vytvořte bochník, který rozdělte na dvě části. Z těch vytvarujte knedlíky, které zakryjte potravinovou fólií a nechte je kynout ještě 10 minut.
Knedlíky potřete olejem a napařujte je 20 minut.
Tip: Nemáte-li napařovací vějíř, použijte utěrku, kterou zakryjte hrnec s vroucí vodou, ke kterému ji připevněte provázkem a položte na ní knedlíky.
Na závěr guláš odstavte z tepla a vmíchejte do něj majoránku s nakrájenými okurkami.
Tip: Klasický znojemský guláš servírujte s domácím knedlíkem, ozdobený okurkami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy


