Koláč s lesními borůvkami a drobenkou - postup přípravy
Z borůvek nasbíraných v lese můžete upéct dobrý kynutý koláč, vše se pak jenom posype drobenkou. Recept nám poskytla paní Vladimíra Bosáková.
Na koláč
Na drobenku
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko. Přidejte cukr a nadrobené droždí, zamíchejte a počkejte několik minut, než vzejde kvásek.
Poté přidejte žloutky a vejce, olej, polohrubou mouku a sůl. Rukama neb robotem vypracujte hladké nelepivé těsto, mísu přikryjte a nechte ho hodinu kynout.
Během kynutí si z másla, cukru a mouky připravte drobenku. Směs mněte mezi prsty, dokud nebude správně drobivá. Vymažte plech trochou oleje.
Těsto tlakem rozložte po plechu, posypejte borůvkami a pak drobenkou. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečte koláč asi 30 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.