Koláč se zakysanou smetanou a čerstvými ostružinami - postup přípravy
Elegantně vyhlížející koláč s neuvěřitelně lahodnou náplní ze zakysané smetany a mramorovaný šťávou z bobulového ovoce, to je nebesky jemný dezert, který se vám dnes chystáme představit. Nejlepší je tento koláč péct během pozdního jara až léta, kdy už si můžete natrhat na zahrádce, louce nebo v lese čerstvé ovoce. Upéct z něho tuhle dobrotu je to největší potěšení, které můžete sobě i svým blízkým dopřát. Pokud ale u vás právě zuří mráz a vánice, nezoufejte, můžete si poradit i se zavařeným ovocem. Ostatně, co se ovoce týče, píšeme sice o ostružinách, ale s čistým svědomím je můžete nahradit za jahody, maliny nebo jakékoliv jiné ovoce, které vás napadne.
Ingredience
Čerstvé ovoce dobře umyjte a zbavte je stopek a zbytků listí. Vložte ho do mixéru, přidejte jednu polévkovou lžíci škrobu a 50 gramů cukru a vše rozmixujte do hladké konzistence. Výsledkem by mělo být husté ostružinové pyré.
Pokud používáte ovoce rozmrazené, rozmixujte ho spolu se šťávou, která z něho během rozmrazování vyteče. Pokud by bylo pyré příliš řídké, zredukujte ho trochu v kastrůlku na mírném ohni. Případně namísto čerstvého ovoce můžete použít jakýkoliv džem.
Nyní vložte do mísy šest set gramů zakysané smetany, vyklepněte k ní dvě vajíčka, přidejte vanilkový cukr a dvě polévkové lžíce škrobu. Elektrickým šlehačem či ponorným mixérem vše důkladně promíchejte tak, aby vám v konzistenci nezůstaly žádné hrudky. (Všechny přísady také můžete vhodit rovnou do mixéru a jednoduše je umixovat).
Ve vedlejší misce smíchejte tři polévkové lžíce ovesných vloček se stejným množstvím hladké mouky. Přidejte 40 gramů změklého másla, které předem pokrájejte na menší kostky, aby se s ním snáze pracovalo. Nyní rukama vše drťte a hněťte, dokud nezískáte moučnou písčitou drť.
Připravte si dortovou formu, kterou vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Na dno rozložte moučkovou drť a dobře ji prsty upěchujte. Na ni nalijte vrstvu zakysané smetany.
Polévkovou lžící pak naberte ovocné pyré a postříkejte jím povrch smetanové hmoty.
Špejlí pak obojí lehce promíchejte, aby vzniklo zajímavé mramorování.
Vložte koláč do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 45 až 50 minut. Po dopečení nechte dort zchladnout a nechte ještě pár hodin (nejlépe přes noc) odstát v lednici.