Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Banánový koláč pečený na pánvi

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Banánový koláč pečený na pánvi - postup přípravy

Pokud jste odkázáni na provizorní podmínky s neúplně vybavenou kuchyní, anebo jen nemáte náladu rozpalovat troubu, ale i přesto byste si dali něco dobrého a sladkého, pak pro vás máme jednoduché řešení: banánový koláč z pánve. Je jednoduchý, připravený z dostupných surovin a samozřejmě velmi chutný. Kromě toho je recept do jisté míry variabilní a můžete si pohrát s volbou různých druhů ořechů a polevy. Výsledek bude vždycky skvělý.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vejce rozklepněte do misky a přidejte k nim půl lžičky octa. Metličkou důkladně rozšlehejte.




Oloupejte banány a nakrájejte je na kousky. Vhoďte je do mixéru, přidejte k nim rozšlehaná vajíčka s octem, přilijte dva decilitry mléka a rozmixujte vše do hladké a jednolité směsi.

Do oddělené misky nasypejte hladkou mouku, kukuřičnou mouku, lžíci cukru a sušené droždí. Všechny suché přísady důkladně promíchejte. Rozmixovanou banánovou směs vlijte do vhodné větší misky a přimíchejte k ní po částech směs sypkých surovin. Důkladně míchejte, aby se vám nevytvořily hrudky a získali jste hladké a jednolité, husté těsto. To pak v misce zakryjte potravinářskou fólií a nechte stát na teplém místě, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem.

Připravte si mandle. Pokud máte přírodní mandle ve slupce, spařte je vroucí vodou a sloupněte z nich tmavou slupku. Na suché pánvi pak mandle opražte, až se rozvoní a jejich povrch zhnědne. Pak mandle nasekejte na hrubé kusy a přidejte je do těsta.

Čokoládu rozlámejte na malé kousky a rovněž je přidejte do banánového těsta. Pak jej dobře promíchejte, aby se oříšky a čokoláda dostaly do všech částí těsta.

Připravte si vhodnou hlubší pánev se silnějším dnem, vymastěte ji rostlinným olejem nebo máslem a vlijte do ní těsto. Zakryjte pokličkou, položte na kamna a na středním ohni smažte, dokud vrchní část koláče neztuhne. To bude trvat kolem 30 až 40 minut. Pak opatrně dort otočte, aby se opekl i z druhé strany a dopékejte dalších 5 až 10 minut.

Koláč vyklopte, nechte trochu zchladnout a případně dozdobte podle chuti polevou nebo šlehačkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů