Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

„Královský“ mandlový dort na plech

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 19 minut

„Královský“ mandlový dort na plech - postup přípravy

Mandlový dort na plech je nadýchaný, vláčný a na povrchu mírně křupavý, díky mandlím. Dezert je skvělou kombinací jemných chutí a skvěle se hodí i na slavnosti.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Korpus

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Změklé máslo šlehejte 1–2 minuty a poté do něj postupně vešlehejte vaječné žloutky, jeden po druhém. 

2. KROK

Mandle rozmixujte na jemný prášek a vaječné bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu. Trochu sněhu opatrně vmíchejte do směsi s vaječnými žloutky a pak celou směs vmíchejte do vyšlehaných bílků. 

3. KROK

Do směsi vmíchejte mouku s práškem z mandlí a těsto rozprostřete do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem.

Poznámka: Abyste předešli vzniku hrudek v těstu, mouku s rozmixovanými mandlemi předem prosejte.

4. KROK

Korpus pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 15 minut. Po upečení ho vyklopte na servírovací tác.

5. KROK

Tip: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Do korpusu píchněte špejlí. Pokud ji vytáhnete čistou, máte upečeno. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

6. KROK

Nyní připravte krém. Mascarpone vyšlehejte se smetanou. Do směsi přidejte postupně cukr, trochu krému si odložte bokem a do zbytku vmíchejte nastrouhanou čokoládu.

Poznámka: Odložený krém budete potřebovat na závěrečné zdobení.

7. KROK

Korpus rozřízněte, horizontálně, na dvě části. První z nich potřete krémem, který zakryjte druhou částí korpusu a připravte zdobení. 

8. KROK

Plátky mandlí pražte 3–4 minuty na suché pánvi a odložte je bokem. Dezert potřete krémem bez čokolády, posypte ho opraženými mandlemi a vložte ho do lednice na 5–6 hodin. Poté mandlový dort na plech podávejte nakrájený na kousky.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Immer Appetitlich

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů