Křehké domácí sladké preclíky z tvarohového těsta - postup přípravy
Jen čtyři základní suroviny, které máte nejspíš neustále doma. K tomu pár minut času a rozehřátou troubu a o nekonečně voňavé sladké potěšení máte vystaráno. Pokud se poohlížíte po výborném receptu na domácí sušenky, pak jste právě jeden skvělý našli.
Ingredience
Do mísy vložte sto gramů másla, které předem nakrájejte na menší kostky. Přisypejte sáček vanilkového cukru, přidejte špetku soli a vidličkou míchejte a třete, dokud nezískáte pastovitou konzistenci. K té pak vyklopte tvaroh a pokračujte dále s mícháním (pokud chcete, můžete vidličku vyměnit za elektrický šlehač, práce pak půjde snáze od ruky).
Do čisté misky prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a prášku do pečiva, abyste je zbavili zatvrdlých hrudek a obě přísady důkladně promíchejte, aby se prášek do pečiva smísil s celým objemem mouky. Tuto směs pak po částech zapracujte do tvarohové směsi. Nejprve těsto hněťte hnětačem či vidličkou a v pozdější fázi pak rukama. Výsledkem by mělo být jemné, homogenní a nelepivé těsto.
Každý z nich pak zformujte rovněž do tvaru malého válečku a ten stočte do charakteristického tvaru preclíku a zajistěte konce, aby se nerozlepovaly. Každý preclík pak namočte do misky s cukrem.
Připravte si plech na pečení, který vyložte pergamenovým papírem a vyskládejte na něj v mírných rozestupech připravené preclíky. Vložte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte je po dobu 10 až 15 minut, dokud na povrchu mírně nezezlátnou. V tu chvíli máte dopečeno, nechte preclíky trochu zchladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.