Křehké jogurtové mašličky - postup přípravy
Domácím pečivem k čaji nebo ke kávě potěšíte každého hosta. Velmi prostě si vyrobte těsto z jogurtu a pak z něho jednoduchých trikem udělejte efektně vypadající mašličky.
Na těsto
Do zadělávací mísy dejte jogurt a vejce a vyšlehejte je do hladké směsi. Poté přidejte olej, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru a opět vyšlehejte. Do směsi dejte polovinu prosáté mouky, prášek do pečiva a zamíchejte. Poté přidávejte postupně zbytek mouky, míchejte a nakonec těsto začněte hníst rukama, dokud nebude krásně hladké.
Na pomoučněný vál vyklopte těsto a rozválejte ho do placky o tloušťce pět až šest milimetrů. Poté kulatým vykrajovátkem o průměru zhruba osm centimetrů vykrájejte kolečka. Odřezky znovu vyválejte a udělejte z nich další kolečka.
Kolečka nařízněte téměř až ke středu, ale ne zcela (viz video). Nejprve v horní části dvěma vodorovnými řezy vzdálenými asi tři milimetry od sebe. Jeden vodorovný řez pak udělejte naproti. Další dva řezy v každé třetině pravé a levé strany, aby vám vznikly jakési tři trojúhelníčky na každé straně uprostřed spojené nenařezaným středem. Na každé straně nadzvedněte prostřední trojúhelníček a vsuňte pod něj spodní a vrchní trojúhelníček, mírným stiskem je přisuňte těsně k sobě a prostřední trojúhelníček na ně položte. Proužek o šířce tři milimetry, který vám zbyl z prvních dvou řezů, obtočte kolem středu.
Takto vytvarované mašličky dejte na plech vystlaný pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte 15 minut. Po vychladnutí mašličky posypejte moučkovým cukrem a servírujte.