Křehké máslové sušenky s jablkem a skořicí - postup přípravy
Na slavnostní stůl i jako dobrota pro děti se hodí tyto křehké máslové sušenky, které jsou plněné jablky se skořicí a jsou dostatečně snadné na to, aby jejich příprava nebyla otrava. Až je ochutnáte, žádné sušenky z obchodu už nikdy nebudete chtít.
Na těsto
Na náplň
Na dohotovení
Než začnete s přípravou těsta, vyndejte z lednice máslo a vejce a nechte je stát při pokojové teplotě alespoň 30 minut, aby se při přípravě snáze spojovaly. Změklé máslo poté vložte do mísy, zasypejte ho cukrem, přilijte rostlinný olej, jedno vejce a podle chuti trochu vanilkového cukru nebo esence a vše promíchejte do homogenní konzistence.
Ke směsi přisypejte trochu hladké mouky a důkladně ji zapracujte, abyste získali pastovitou konzistenci. K němu přidejte prášek do pečiva a další část mouky a pokračujte v hnětení ručně. Výsledkem by mělo být elastické a nelepivé těsto.
Dvě jablka oloupejte a zbavte je jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle do misky. Zalijte je citrónovou šťávou, přidejte jednu polévkovou lžíci másla a směs zasypejte cukrem, případně zalijte medem.
Přidejte špetku skořice a směs vsypte na rozehřátou pánev s kouskem rozpuštěného másla. Jablka restujte, dokud nezezlátnou a nezměknou. Vyvařte z nich všechnu vodu, přisypejte hrst mandlí nebo lískových oříšků, ještě chvíli společně restujte a odstavte z ohně.
Těsto vyválejte do tenké obdélníkové placky. Rozkrojte ji na tři pruhy a doprostřed každého z nich navršte dlouhou jablkovou „čáru“. Z obou stran těsto kolem náplně uzavřete a dobře ho zamačkejte, aby se nerozbalovalo.
Na povrch vzniklého válečku obtiskněte hroty vidličky, čímž získáte asi 2 cm dlouhé segmenty, podle nichž váleček rozkrájejte na jednotlivé sušenky. Ty poté vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 15 až 20 minut.
Po dopečení každou sušenku na povrchu potřete džemem, posypejte strouhaným kokosem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.
Videopostup krok za krokem