Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Karpatský dortík s krémem

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Karpatský dortík s krémem - postup přípravy

Tento klasický a velmi oblíbený zákusek je příjemnou pochoutkou na slavnostní chvíle, krásně vypadá a chutná prostě skvěle. Je velmi sladký a jakmile se jej jednou naučíte správně připravit, budete jej péct pravidelně nejen abyste poctili vzácnou návštěvu, ale také pro své vlastní potěšení.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejdříve si připravíme krém. Ten vyžaduje smíchání všech uvedených ingrediencí, tzn. mléka, vajec, cukru, másla a kukuřičného škrobu dohromady a vyšleháním do hladka.




Následně je potřeba krém povařit, vyšlehanou směs tedy nalejeme do hrnce a vaříme na mírném ohni, dokud nezhoustne. Krém necháme po dovaření zchladnout a poté jej dáme vychladit do lednice. Jakmile je krém v lednici, můžeme začít připravovat korpus.

Ten vyžaduje povaření základních surovin – mléka, vody, soli, cukru a másla. Všechny tyto ingredience smícháme a za stálého míchání zahřejeme na mírném ohni. Mouku prosejeme a po částech ji postupně vmícháme do zahřívající se směsi. Mícháme, dokud těsto není hladké, po pár minutách pak sundáme ze sporáku a necháme vychladnout. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 °C.

Do směsi následně po jednom důkladně zašleháme vejce. Do dortové formy vložíme pečicí papír a na něj rozprostřeme polovinu připraveného těsta. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut, následně necháme vychladnout a upečeme druhou část korpusu.

Krém vyndáme z lednice a vmícháme do něj smetanu ke šlehání – každou lžíci je potřeba zapracovat tak, aby krém zůstal hladký. Vložte spodní stranu korpusu opět do formy, na ni rozprostřete krém, přikryjte horní vrstvou korpusu a mírně přitlačte. Zabalte dort do potravinářské fólie a nechte přes noc zatuhnout.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů