Křehký čokoládový koláč s náplní z tvarohu a řeckého jogurtu - postup přípravy
Dokonalý a snadný dezert plný čokolády a sladké tvarohové náplně s řeckým jogurtem je přesně to pravé k čaji nebo kávě. Příprava koláče je rychlá a snadná bez zvláštních nároků na zkušenosti a kulinářské schopnosti. Prostě smíchejte přísady, dejte je do formy a upečte. Koláč vypadá perfektně a chutná ještě lépe.
Těsto
Náplň
Začněte přípravou tvarohové náplně. Do hluboké mísy vyklopte tvaroh nebo smetanový sýr a zasypejte ho cukrem a vanilkovým cukrem (popřípadě zakápněte vanilkovou esencí). Přidejte řecký jogurt nebo zakysanou smetanu a dvě vajíčka, vše posypejte kukuřičným škrobem a tyčovým mixérem rozmixujte do hladké a jednolité konzistence.
Do jiné mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku, přidejte kakao, špetku soli a cukr a všechny suché přísady dobře promíchejte. Na hrubém struhadle do této směsi nastrouhejte studené máslo a zpracujte na písčitou hmotu. Pracujte buďto rukama, ale tak rychle, aby máslo nezačalo tát, anebo raději kuchyňským robotem, případně přísady utřete vidličkou.
Asi dvě třetiny pískovitého těsta vsypte do kulaté dortové formy o průměru kolem 18 centimetrů, jejíž stěny jste nejprve vytřeli olejem. Těsto do formy důkladně upěchujte prsty tak, abyste jím kopírovali tvar stěn formy. Do této těstové misky vlijte tvarohový krém a zasypejte zbylou třetinou těsta.
Dort vložte péct po dobu 40 minut do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Po vyjmutí ho nechte zchladnout, sejměte z něj dortový kroužek, naporcujte na trojúhelníčky a podávejte s velikou chutí a se šálkem dobrého čaje nebo kávy.