Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehký dort s džemem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Křehký dort s džemem - postup přípravy

Chuť křehkého těsta s marmeládou je nám hodně známá z dětství. Dříve se tento dort s marmeládou prodával na každém kroku. Stál jen pár korun, ale přinášel obrovské potěšení. Nyní lze takové pečivo připravovat pouze doma. A právě to je recept, kterým se budeme dnes zabývat. Měkký a něžný dort se skládá z křehkého těsta a džemu. Můžete použít jakýkoli ovocný džem nebo ho rychle připravit pro tyto účely. Postupovali jsme podle klasického receptu s jablečným džemem jako náplní, ale použít můžete ten, který máte doma a který máte nejraději. Dokonalost nespočívá v jedné surovině. Dort může být vždy ještě lepší, a proto ho můžete posypat strouhankou nebo např. nasekanými ořechy.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Změklé máslo rozšlehejte se solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce a žloutek a pokračujte ve šlehání do tuhého stavu.




Přidejte jedlou sodu s octem a promíchejte. Přidejte prosetou mouku a začněte s hnětením těsta. Poté těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte hodinu v chladu odpočívat.

Rozdělte těsto na 2 části. Každou z nich vyválejte na tloušťku 8-10 mm a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte každou část na 240 stupňů po dobu 10-15 minut.

Zarovnejte hotové těsto odříznutím okrajů nožem. Jednu vrstvu namažte polovinou džemu a druhou položte na vrch. Zakryjte ji zbytkem džemu a posypejte strouhankou nebo nasekanými ořechy.

Dejte dort na několik hodin do lednice. Když je vše ztuhlé, nakrájejte dort na jednotlivé kousky a podávejte svým hostům.

Uvidíte, jak budou nadšeni i z takto jednoduchého a tradičního receptu, který již možná neochutnali celá léta.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů