Křehký jablečný koláč ze 2 jablek - postup přípravy
Recept na křehký jablečný koláč spojuje křupavé těsto s jemnou a sladkou náplní z čerstvých jablek. Příprava dezertu vám umožní provonět a zútulnit vaši domácnost.
Těsto
Náplň
Poleva
Jablka omyjte, oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Následně je vložte do pánve, kde je zasypte cukrem a trochou skořice. Přidejte k nim máslo a na teple je zahřívejte 3–4 minuty, do zhnědnutí. Poté je nechte volně vychladnout.
Zatím v míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich olej, kypřící prášek do pečiva a mouku.
Tip: Aby se ingredience lépe propojovaly a v těstu nevznikly hrudky, mouku před použitím prosejte a poté ji do těsta zapracovávejte po částech.
Těsto rozdělte na dvě stejně velké části, z kterých vytvarujte kuličky, které posypte moukou a vyválejte na pláty o výšce přibližně 0,5 cm. Prvním plátem vyložte formu na koláč vymazanou máslem a vysypanou moukou a potřete ji meruňkovým džemem.
Džem pokryjte jablečnou směsí, přikryjte ji druhým plátem těsta a udělejte do něj vidličkou několik otvorů tak, jak to můžete vidět ve videu níže.
Poznámka: Pokud těsto přesahuje přes okraje formy, odkrojte ho.
Nyní připravte polevu. V míse vyšlehejte vaječný bílek s cukrem a polevou potřete koláč, který na závěr ozdobte zbytkem meruňkového džemu. Dezert poté pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.
Křehký jablečný koláč nechte volně vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky.
Tip: Chcete-li, aby moučník působil slavnostněji, můžete ho podávat s trochou šlehačky a kousky čerstvých jablek.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolce facili
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.