Křehký mřížkový koláč s jahodovou náplní - postup přípravy
Pokud hledáte recept na perfektně křehký koláč, vyzkoušejte tento s jahodovou náplní. Jeho příprava je velmi snadná a zvládnou ji i úplní začátečníci.
Na těsto
Na náplň
Do pánve nasypte cukr, přidejte k němu máslo a jahody. Jakmile se cukr a máslo rozpustí a směs začne vařit, přidejte k ní škrob a dobře ho vmíchejte.
Jakmile směs zhoustne, stáhněte ji z plotny. Do čisté mísy nasypte hladkou mouku, přidejte do ní kypřicí prášek do pečiva a vše promíchejte pomocí metličky.
Do mouky přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Poté do jiné mísy rozklepněte vejce, přidejte do něj cukr a obě suroviny spolu dostatečně promíchejte.
Vaječnou směs nalijte do mísy s moukou a vytvořte hladké a nelepivé těsto. Poté z něj odeberte 1/3, zabalte ji do fólie a uložte ji do lednice.
Dno koláčové formy o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem, přendejte do ní těsto a rozprostře ho po celé ploše a to i včetně okrajů. Následně ho vyrovnejte pomocí sklenice.
Na těsto rozprostřete jahodou náplň a uhlaďte ji. Poté vyjměte zbytek těsta z lednice a rozválejte ho do tenké placky. Následně ho pomocí rádýlka nakrájejte na přibližně 1 cm široké proužky.
Proužky těsta vyskládejte na těsto tak, aby vnikl vzor mřížky. Následně přebytky těsta začistěte pomocí rádýlka.
Koláč vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte ho přibližně 40–45 minut. Poté ho vyjměte z trouby a nechte ho zcela vychladnout.
Koláč vyjměte z formy, posypte ho moučkovým cukrem, nakrájejte ho a můžete ho servírovat. Podávat ho můžete samostatně nebo se zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Готовим с Татьяной