Krémový dort s ovocným želé, který není třeba péct - postup přípravy
Recepty na nepečené dezerty jsou velmi populární. Přinášejí jak zajímavou chuť, tak i jistotu snadné přípravy. Tento nepečený dort je toho důkazem. Je potvrzením, že z několika běžných surovin může vzniknout i skvělá pochoutka.
Korpus
Krém
Želé vrstva
Těsto se obvykle peče v troubě, ale u nepečených dezertů je to trochu jinak. To už bylo v podstatě upečeno, a tak sušenky stačí pouze rozmixovat v mixéru, nebo je jinak nadrtit do jemné podoby. Následně se smíchají s rozpuštěným máslem. Vznikne hmota velmi podobná těstu, která se následně upěchuje na dno dortové formy, kterou před tím vysteleme pečicím papírem.
Když je korpus dortu hotový, může se přistoupit ke krému. Použije se řecký jogurt, který se vyšlehá se smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem a také s mascarpone.
Ve lžíci krému se rozpustí želatina. Dále se opatrně přidají kousky ovoce a rozpuštěná želatina pro zpevnění. Vše se důkladně promíchá.
Kromě klasického krému se používá také želé, které tvoří spolu s broskvemi horní vrstvu. Na tu se použije dortové želé, které se smíchá se sirupem z kompotů. Zbývající ovoce se nakrájí a poklade se na krémovou vrstvu v dortové formě. Vše se opatrně zalije broskvovým želé, které by mělo pomoci vytvořit rovnoměrnou vrstvu.
Když je dort hotový, dá se i s formou tuhnout do lednice. Ideální je nechat ho zde i několik hodin, aby ztuhl jak samotný krém, tak i samotné želé. Poté se může vyndat, forma se následně otevře a dort se nakrájí na klasické trojúhelníky. Na řezu by měly vyniknout kousky ovoce v krému a tvar by mělo pomoci držet horní želé i sušenkový korpus.