Křupavé bramborové kuličky se sýrovou omáčkou - postup přípravy
Z brambor a škrobu můžete během chvilky usmažit křupavé bramborové kuličky. Se sýrovou omáčkou, kterou můžete udělat i pikantnější, jsou skvělou dobrotou třeba k televizi.
Na kuličky
Na omáčku
Brambory oloupejte a škrabkou na julienne je naporcujte na nudličky (případně je nastrouhejte nahrubo na struhadle). Dejte je do mísy, zalijte vodou a propláchněte je v ní, aby se z nich vyplavil škrob. Následně vodu slijte, k bramborám přidejte sůl a kukuřičný škrob, promíchejte a nechte je asi 10 minut stát. Brambory po této době získají kašovitější konzistenci. Vezměte trochu bramborové hmoty, vyždímejte ji a vytvarujte z ní kuličku.
Česnek si nasekejte nadrobno a dejte ho smažit na pánev na másle. Až trochu změkne a rozvoní se, přidejte hladkou mouku a zasmahněte ji. Přilijte vodu a promíchejte. Ke vzniklé kašovité hmotě přilijte mléko a míchejte, dokud se mouka nerozpustí. Osolte, přidejte sladkou papriku a chilli vločky dle chuti. Pak přimíchejte hrst strouhaného parmazánu. Až se rozpustí, přidejte 2 plátky toastového sýru a nechte je rozpustit.
Dejte na pánev dostatek oleje a rozpalte ho. Bramborové kuličky poté usmažte ze všech stran do zlatova. Podávejte je na talíři s mističkou sýrové omáčky uprostřed.