Křupavý zeleninový salát na zimu - postup přípravy
Lahodnou zeleninu si můžete dopřát i v zimě bez nutnosti utrácet peníze za čerstvou. Během léta a podzimu si můžete křupavou zeleninu naložit do sklenic a jednoduše zavařit.
Ingredience na 9 sklenic o objemu 1 l
Pečlivě očistěte a omyjte všechnu zeleninu. Okurku bez loupání nakrájejte na půlkolečka, stejně tak i cibuli. Papriky nakrájejte na silnější proužky, rajčata na kusy a mrkev na nudličky. Zeleninu dejte do velké mísy a pečlivě promíchejte.
Pak si připravte 9 litrových sklenic. Do každé sklenice dejte snítku kopru, půlku bobkového listu, 6 kuliček černého pepře a nakrájejte podle velikosti 1 až 2 stroužky česneku. Sklenice naplňte zeleninou, měla by být upěchovaná.
Do každé sklenice poté přidejte 1 lžičku soli, lžíci cukru a 2 lžíce octa. Poté dolijte vodou až na vrch a zavíčkujte. Dejte sklenice do velkého hrnce vyloženého hadrem, naplňte ho vodou a dejte vařit. Až voda začne vřít, sterilujte 15 minut. Sklenice poté vytáhněte, obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout. Vydrží tak celou zimu.