Kulajda s koprem a zastřeným vejcem - postup přípravy
Kulajda s koprem, podle paní Ivany Reisingerové, zahřeje v zimě, ale osvěží i v teplých letních dnech. Polévku můžete servírovat se zastřeným vejcem, které připravíte jednoduše.
Ingredience
Nejprve dejte na 10 minut vařit oloupané brambory do vroucí osolené vody. Poté v jiném hrnci rozpusťte máslo, které zaprašte moukou a vytvořte jíšku, kterou zalijte vývarem.
Poznámka: Brambory je nutné vařit krátce, protože se dovaří ještě přímo v polévce, až je do ní později přidáte.
Ingredience rozmíchejte a přilijte ocet dle chuti. Obsah hrnce přiveďte k varu, vložte do něj houby a vše vařte 40 minut.
Tip: Pokud máte raději sladší kulajdu, ochuťte ji cukrem dle vlastní chuti.
Po této době do polévky vložte scezené a na kousky nakrájené brambory a smetanu. Ingredience zamíchejte a vařte dalších 10 minut.
Na závěr do kulajdy vmíchejte nasekaný kopr a už dále nevařte. Polévku nechte odstát a zatím si připravte zastřené vejce.
Do vroucí vody přidejte lžičku octa. Vejce rozklepněte do misky a vlijte ho přímo do středu vodního víru, který vytvořte pomocí lžičky. Jakmile se žloutek obalí v bílku, vařte vejce další 3 minuty.
Poznámka: Ocet je důležitý proto, aby se vejce dobře srazilo.
Tip: Vejce můžete vložit přímo do polévky. V takovém případě jej vařte přibližně 3 minuty přímo v polévce, a to před přidáním kopru.
Polévku podávejte společně se zastřeným vejcem, a to nejen teplou, ale také vychladlou – krásně osvěží hlavně v teplých letních dnech.
Poznámka: Podle počtu porcí připravte požadovaný počet zastřených vajec.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.