Kulaša aneb bramborová kaše po slovensku - postup přípravy
Obohaťte svůj kulinářský „repertoár“ slovenským pokrmem podle Youtube kanálu Vaření s Jančou. Kulaša je verze bramborové kaše, kterou můžete mile překvapit.
Ingredience
Brambory oloupejte, omyjte, vložte je do osolené studené vody a vařte je 15–25 minut, do změknutí.
Tip: Budete-li chtít, aby se brambory uvařily rychleji, nakrájejte je na menší kusy.
Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Poté nakrájejte na proužky uzený bok. Do pekáče vyložte uzené kuřecí paličky tak, aby se nepřekrývaly, položte na ně plátek másla a podlijte je trochou vody.
Poznámka: Maso dejte péct do předehřáté trouby na 200–220 °C na 45 minut.
Na pánvi rozpusťte máslo a smažte na něm cibuli s uzeným bokem přibližně 4 minuty, dozlatova.
Poznámka: Místo uzeného boku můžete použít anglickou slaninu.
Jakmile se uvaří brambory, nechte je ponořené ve vodě, ve které jste je vařili a šťouchadlem je rozdrťte na kaši, zvanou kulaša. Následně do brambor prosejte hladkou mouku a zahustěte je.
Poznámka: Použití sítka je důležité, aby v kaši nevznikly hrudky.
Kulašu vařte, za občasného míchání, dalších 7 minut. Pokud se vám zdá příliš hustá, zřeďte ji trochou vody.
Poznámka: Provaření pokrmu po přidání mouky je nutné, aby bylo jídlo lépe stravitelné.
Kulašu podávejte společně s upečenými uzenými kuřecími paličkami a osmaženou cibulkou s uzeným bokem.
Tip: Aby byl pokrm barevnější, můžete jej servírovat se zeleninovou oblohou, jako jsou například čerstvá rajčata.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou