Kuře se zeleninou ve sladkokyselé omáčce - postup přípravy
Osmažené kuřecí kousky v sladkokyselé omáčce jsou jedním z tradičních a oblíbených čínských pokrmů. Snadno si je lze udělat tak, že budou jako ze skutečné asijské restaurace.
Na kuře
Na omáčku
Kuřecí prsa si nakrájejte na kostičky o velikosti jednoho sousta. Do mísy rozklepněte vejce, které rozšlehejte vidličkou. Poté do vejce vložte nakrájené maso. Trochu ho osolte a přilijte sójovou omáčku. Pozor ale, i ta je slaná. Dále přidejte bílý rýžový ocet, pokud ho nemáte, lze ho nahradit bílým vinným octem. Vše důkladně promíchejte. Poté vsypejte půl skleničky kukuřičného škrobu. Promíchejte tak, aby se maso škrobem všechno obalilo. Mísu pak dejte na 10 minut do mrazáku.
Na pánev nalijte všechny ingredience na omáčku s výjimkou škrobu, tedy vodu, kečup, sójovou omáčku, bílý rýžový (případně vinný) ocet a třtinový cukr. Za stálého míchání vařte na středním plameni, dokud se omáčka nezredukuje do konzistence mírně hustého sirupu. Poté ji odstavte.
Do rendlíku dejte dostatečné množství oleje, aby v něm mohlo maso plavat. Rozehřejte ho na teplotu asi 180 °C a postupně v něm osmahněte kousky kuřete vyndané z mrazáku. Měly by být hezky dozlatova. Dejte je okapat na papírovou utěrku.
Česnek si rozkrájejte na kostičky. Rozehřejte wok pánev s trochou oleje a česnek krátce osmahněte, ale pozor, aby se nespálil. Poté přidejte na větší kusy nakrájenou cibuli, červenou a zelenou papriku a mírně osolte. Poté asi 3 minuty smažte za stálého míchání, zelenina pustí nějakou vodu a mírně změkne. Pak přidejte omáčku a zamíchejte. Lžičku škrobu rozmíchejte v trošce vody a nalijte do směsi, Za občasného míchání provařte 2 minuty, vše by mělo hezky zhoustnout. Pak přidejte osmahnuté kousky kuřete a další 2 minuty vařte. Následně servírujte, nejlépe s rýží.