Kuřecí paličky v kolovo-rumové omáčce - postup přípravy
Připravit dobře kuřecí maso, zvláště pak kuřecí stehna či paličky, může být někdy oříšek. Po této úpravě bude ale křehké, perfektně dochucené a chuťově velmi zajímavé. Hodí se téměř k jakékoliv příloze.
Ingredience
Česnek nakrájejte na drobné kousky a cibuli na kostičky. Kuřecí paličky rozložte na prkénko, podle chuti osolte a opepřete ze všech stran. Do hrnce nalijte dostatek olivového oleje. Dno musí být pokryté. Na mírném plamenu rozehřejte a opečte na něm kuřecí paličky pečlivě ze všech stran, dokud kůrka mírně nezhnědne.
Kuřecí paličky vyndejte z hrnce a místo nich do něj nasypte cibuli s česnekem. Za stálého míchání osmažte, než cibule zesklovatí. Přidejte rum, nejlépe kvalitní stařený, a nechte mírně povařit. Poté do směsi přidejte rajčatový protlak a nechte chvíli bublat. Pak do hrnce opět vraťte paličky a zalijte připravenou kolou. Nechte vařit pod pokličkou.
Po několika minutách přidejte dvě lžíce sójové omáčky a opět přikryjte. Po pěti až deseti minutách paličky otočte a nechte dalších deset minut vařit z druhé strany. Pak je vytáhněte a servírujte mírně přelité omáčkou, která vám v hrnci vznikla. Nemusíte se bát, že v masu bude cítit alkohol, postupně se vyvaří, zanechá ale za sebou velmi zajímavou chuť.
S přílohami můžete experimentovat podle vlastní chuti. Takto připravené kuřecí paličky servírujte s opečenými bramborami, bramborovou kaší, s rýží nebo s těstovinami, záleží na tom, co máte rádi. Můžete je také posypat čerstvými bylinkami, například nasekaným rozmarýnem, petrželí nebo pažitkou. Díky kole bude maso krásně křehké a lehce nasládlé.