Kuřecí stehna na maďarský způsob - postup přípravy
Velice zajímavým způsobem můžete připravit kuřecí stehna tak, jak to dělají kuchaři v Maďarsku. Výsledná krémová omáčka je skvělá s těstovinami.
Na kuře s omáčkou
Na těstoviny
Kuřecí stehna z obou stran posypejte solí a pepřem a pak obojí do nich vmasírujte s trochou olivového oleje. Na pánev dejte lžíci olivového oleje a 3 lžíce másla. Na mírném plameni pak kuře osmahněte 5 až 7 minut kůží dolu a poté stejnou dobu kůží nahoru. Stehna vyndejte na talíř.
Na pánev do výpeku dejte najemno nakrájenou cibuli a pomalu ji smažte, dokud nezesklovatí, což potrvá asi 5 minut. Pak přidejte najemno nasekaný česnek a smažte asi 3 až 4 minuty. Sundejte pánev ze sporáku, přidejte k cibuli maďarskou nebo červenou papriku, může být podle vaší chuti i pálivá, a hladkou mouku a pečlivě promíchejte. Pak přilijte drcená rajčata (případně jedno velké červené nadrobno nakrájené rajče) a přilijte kuřecí vývar. Je však možné použít jenom vodu.
Vraťte do pánve kuře kůží nahoru, nalijte sem i šťávu, kterou pustilo, a na kuře naneste trochu omáčky. Pokud pánev nelze dát do trouby, zvolte jinou, vhodnější nádobu. Poté maso vložte do předem rozehřáté trouby na 200 °C a pečte, dokud nebude měkké, asi 20 až 25 minut. Po dopečení vyndejte kuře z omáčky a přimíchejte do ní zakysanou smetanu.
Zatímco se kuře peče, uvařte těstoviny, můžete použít například vřetena nebo podobný tvar. Dejte je do vroucí osolené vody a vařte podle návodu na obale, většinou je to kolem 7 až 8 minut. Poté slijte vodu a do těstovin vmíchejte máslo, dokud se nerozpustí. Servírujte kuřecí stehna s omáčkou spolu s těstovinami.