Kuřecí stehna pečená v kefíru - postup přípravy
U některých receptů zůstává většině lidí hlava stát nad tím, jak je někdo mohl vymyslet. Do této kategorie spadá i náš dnešní recept na kuřecí stehna pečená v kefíru. Kefír je zdravý mléčný nápoj lehce nakyslé chuti, který vznikl na Kavkaze. A právě z tohoto pohoří pravděpodobně pochází i náš dnešní recept. Kromě kefíru, který už dnes za pár korun koupíte v každé samoobsluze, a kuřecích stehen budete potřebovat jen česnek, sladkou papriku a sůl. A také trochu trpělivosti, kuřecí stehna by se měla marinovat přes noc a péct asi tři čtvrtě hodiny. Jinak jde ale o velmi prostý recept.
Ingredience
Stehna důkladně očistěte, omyjte a prosolte. Nechte je okapat a pak je vložte do misky s kefírem. Do kefíru přidejte také najemno nakrájený, nebo ještě lépe propasírovaný česnek a sladkou papriku. Vše dobře promíchejte. Jednotlivá stehna ve směsi kefíru s kořením pořádně vymáchejte, pak misku překryjte potravinářskou fólií a dejte ji do lednice, aby se vám stehna mohla marinovat. Nejlepší je nechat stehna v kefíru přes noc.
Druhý den marinovaná stehna vyndejte z lednice a vyskládejte je na pekáč vymazaný slunečnicovým olejem, nebo ještě lépe máslem. Stehna by se navzájem neměla dotýkat, aby se dobře propekla. Vyskládaná stehna potřete trochou marinády, ale tak, aby z nich pokud možno neokapala. Stehna dejte péct do trouby předehřáté na 180°C, dokud nezezlátnou. Obvykle to trvá 40-50 minut. V polovině pečení můžete stehna potřít ještě trochou marinády.
Stehna pečená v kefíru chutnají skvěle s bramborovou kaší, můžete je však servírovat také s bramborem, hranolky, se sladkými batáty, a dokonce i s rýží. Dobrou chuť!