Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuřecí stehna se slaninou

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Kuřecí stehna se slaninou - postup přípravy

Pečené kuře je vděčným a jednoduchým receptem. S námi se můžete podívat na zajímavou inovaci, která si i nadále zachovává svou jednoduchost, ale přidává jídlu na chuti, i zajímavé vůni. Kuřecí stehna se slaninou jsou ukázkou toho, jaká pochoutka vznikne, když se propojí drůbeží a vepřové maso.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Kuřecí maso omyjte, osušte a můžete ho ochutit. A to pomocí drceného pepře a také soli. V případě zájmu je možné přidat i další ingredience, jako třeba sušené bylinky, nebo červenou papriku. Takto na sucho naložené maso dejte minimálně na hodinu do lednice, kde se odleží a nasákne do sebe všechny jeho zajímavé chutě.

2. KROK

Už je tu jenom cibule a slanina. Obojí vezměte a nakrájejte. Cibuli oloupejte, překrojte na polovinu a potom nakrájejte na silnější plátky. Ty poté rozeberte na jednotlivé vrstvy a takto nachystanou cibuli dejte do pekáče. Potom vezměte slaninu, kterou nakrájejte klasicky na kostičky a přidejte k cibuli. Tento základ důkladně promíchejte.

3. KROK

Když je základ směsi pro pečení hotový, můžete z lednice vyndat kuřata, nechat je zhruba 15 minut při pokojové teplotě ohřát a dále je můžete vložit do pekáče, na připravenou směs slaniny a cibule. Následně vezměte alobal a pekáč zakryjte. Pokud používáte zapékací mísu, dejte na ni víko.

4. KROK

Nyní už stačí dát váš pekáč do trouby, která byla předehřátá na 180 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte přikryté asi 60 minut. Budete mít jistotu, že vám nikam neunikne vůně ani šťavnatost. Po hodině pečení odkryjte a pečte zhruba dalších 30 minut při teplotě 200 stupňů. Díky tomu dojde k tomu, že se na kuřeti vytvoří příjemná kůrčička a voda ze sosu se lehce vypaří, díky čemuž zhoustne.

5. KROK

Po uplynutí dané doby svá kuřecí stehna se slaninou můžete servírovat. A to tak, že základem bude lůžko z cibule a slaniny, na které položíte upečené kuře. A příloha? Tou nejlepší je pochopitelně šlehaná bramborová kaše.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů