Květák z trouby se smetanovým dipem - postup přípravy
Pokud patříte mezi milovníky masa, ale přece jen byste si chtěli na chvíli od masa odpočinout, určitě ochutnejte květák z trouby. Recept je výtečný a připravíte ho během několika minut. Květák můžete podávat jako oběd nebo lehkou večeři.
Ingredience
Dip
Květák očistěte od listů a košťálu a omyjte jej. Poté jej rozdělte na růžičky a vložte jej do vroucí osolené vody. Květák vařte po dobu 5 minut.
Poznámka: Květák by měl mírně změknout, ale stále by měl být uvařený „na skus“.
Uvařený květák sceďte a připravte si směs na obalování.
V míse smíchejte strouhanku s prolisovaným česnekem, který jste předem oloupali. Následně přilijte do směsi olivový olej, přisypejte petrželku, italské bylinky a nakonec přisypejte najemno nastrouhaný parmazán.
V jednom talíři vyšlehejte vejce a do druhého talíře nasypte mouku. Nyní květák obalte obvyklým způsobem – nejprve v mouce, potom ve vejcích a následně v připravené strouhankové směsi.
Obalený květák odkládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte jej v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut. Zatímco se květák peče, připravte si smetanový dip.
Zakysanou smetanu vložte do mísy, přidejte k ní bílý jogurt a také nakrájenou petrželku. Směs v míse ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Vše míchejte, dokud se ingredience nepropojí a nevznikne hladký dip.
Poznámka: Jakmile je květák upečený, podávejte jej s připraveným dipem, popřípadě s přílohou, jako je bramborová kaše nebo hranolky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Last Minute Kitchen