Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduché cuketové koláčky se sýrem

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jednoduché cuketové koláčky se sýrem - postup přípravy

Pečivo nemusí být složeno jenom z mouky. Vylepšit těsto zeleninou je dnes naprosto běžnou věcí. A klidně může být zelenina i základem samotného pečiva. Příkladem jsou tyto cuketové koláčky, které jsou tipem, jak zužitkovat známou zeleninu v její sezoně. Recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i děti.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Základem receptu je samozřejmě cuketa. Tu je třeba klasicky oloupat a následně se nastrouhá. A to na hrubé straně struhadla. Pokud budou recept připravovat i děti, zde pozor na jejich pořezání. Když je cuketa nastrouhaná, může se přesunout do mísy, kde se pár minut nechá odležet. Během nich pustí přebytečnou vodu, která by v rámci přípravy těsta byla nežádoucí.




Základ těsta vytvoříme tak, že do mísy vložíme tři rozklepnutá vejce, ke kterým se přidá také sůl a pepř, dle chuti. Toto je také fáze, kdy se dá experimentovat i s různými bylinkami a řadou dalších případných ingrediencí. Dále už stačí vzít metličku a základ těsta důkladně rozšlehat, v potřebnou vaječnou hmotu.

Když je vaječná hmota hotová, mohou se přidat další ingredience. Jako základ se použije nastrouhaná cuketa, ze které je vhodné ještě vymačkat přebytečnou vodu, která by těsto nepříjemně ředila. Dále se spolu s cuketou do mísy přidávají také rajčata. Ta je vhodná posekat na menší kousky.

Následuje opět fáze míchání, kdy se jednotlivé ingredience propojí. Těsto má v tuto chvíli velmi tekutou konzistenci, což vyžaduje přidání ideálně prosáté mouky. K té lze rovnou přidat i nezbytný prášek do pečiva. Hlavní základně těsta je tedy hotovo, může se promíchat a připravit na pečení.

Těsto se následně vkládá do formiček, kde by mělo zabrat asi tři čtvrtiny. Pokud je obava z připékání, dají se formičky vytřít i trochou másla, které tomu zamezí. Do každé z formiček s těstem se následně přidá také větší čtvereček sýra, který se do těsta lehce zatlačí. Takto je základ pro cuketové koláčky hotov.

Nyní už stačí formu s připraveným těstem a sýrem vložit do trouby. Ta by měla být předehřátá na teplotu 170 stupňů Celsia. Při té se budou cuketové koláčky péct zhruba 20 minut. Následně je stačí už jenom vyndat z trouby, poté vyndat z formy a nechat chvíli vychladnout. Konzumovány by měly být ještě vlahé, aby se zachovala konzistence rozpuštěného sýra.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů