Kynuté škvarkové placky s pivem - postup přípravy
Je jen málo druhů pečiva, které se těší takové tradici a popularitě jako právě škvarkové placky. Pokud byste si je rádi upekli a hledáte zajímavý recept, vyzkoušejte ten od paní Katky Sojkové.
Ingredience na cca 15 placek
Smíchejte 50 ml teplého mléka se lžičkou cukru a do této směsi rozdrobte droždí. Promíchejte a nechte směs stát při pokojové teplotě, dokud se na hladině kvásku nezačne vytvářet pěna.
Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte lžičku soli a velkou lžíci cukru. Promíchejte, přidejte vaječné žloutky, zbytek vlažného mléka a přilijte vzešlý kvásek. Přísady začněte hníst a přisypejte k nim také škvarky a přilijte kapku piva. Vypracujte hladké těsto, které nechte v zakryté míse na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto mírně prohněťte. Zformujte z něj placky, které vyskládejte na plech, zakryjte je utěrkou a nechte je ještě 15 minut kynout. Poté všechny bulky potřete rozpuštěným sádlem, posypejte je hrubozrnnou solí a kmínem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C po dobu kolem 20 minut. Po dopečení je nechte zchladnout a nejlépe čerstvé podávejte.