Kynuté švestkové koláče s tvarohem a drobenkou - postup přípravy
Kynuté koláče můžete naplnit sladkým tvarohem, na něj naklást švestky a posypat je drobenkou. Recept nám poskytla paní Jana Podoláková Burkartová.
Na těsto
Na náplň
Dále
Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte trošku cukru a rozdrobte droždí. Zamíchejte a nechte několik minut pracovat, dokud nevzejde kvásek.
Do zadělávací mísy dejte hladkou mouku, sůl, rozpuštěné máslo, moučkový cukr, žloutky a citronovou šťávu. Vlijte kvásek a rukama nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte ho 40 minut kynout.
Během kynutí si omyjte a vypeckujte švestky. Měkký tvaroh smíchejte s vejcem, přidejte vanilkový cukr, cukr dle chuti a trochou mléka, aby nebyl tvaroh tak tuhý. Do talíře dejte změklé máslo, hrubou mouku a cukr a vypracujte drobenku.
Těsto rozdělte na 4 díly a z každého udělejte kulatou placku silnou půl centimetru. Potřete ji slabou vrstvou libovolné marmelády, lze použít třeba i povidla, jen vynechejte okraje a nechte je čisté.
Pak na marmeládu dejte vrstvu tvarohu, na něj švestky a posypejte je drobenkou a skořicovým cukrem. Koláče dejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláče, dokud nebudou jejich okraje zlatavé.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.